Australija i fudbal: Nacističko salutiranje navijača Sidnej Junajteda 58 u finalu kupa

Navijači kluba ranije poznatog kao Sidnej Hrvatska pod istragom Fudbalskog saveza Australije. Premijer australijske države Novi Južni Vels kaže da takvima treba doživotno zabraniti da uđu na stadion.
Sydney United fans during the Australia Cup Final
Getty Images
Navijači Sidnej Junajteda 58, ranije poznatog kao Sidnej Hrvatska

Fudbalske vlasti u Australiji, kao i premijer australijske države Novi Južni Vels, osudili su ponašanje pojedinih navijača Fudbalskog kluba Sidnej Junajted 58 koji su tokom finala Kupa Australije pokazivali nacističke simbole i pozdrave.

Takvima bi „doživotno trebalo zabraniti" da uđu na stadion, rekao je Dominik Perote, premijer države Novi Južni Vels.

Fotografije na društvenim mrežama prikazuju pojedine pristalice Sidneja Junajteda 58 kako nacistički salutiraju tokom meča.

Prva ekipa van A lige koja je stigla do finala kupa, Sidnej Junajted 58, ranije poznat kao Sidnej Hrvatska, izgubio je u subotu 2:0 od FK Mekartur pred od 16.400 gledalaca.

Fudbalski savez Australije (FA) pokrenuo je istragu i saopštio da „snažno osuđuje postupke malog broja navijača" Sidnej Junajteda 58.

Tokom meča, osam ljudi izbačeno sa stadiona, saopštila je FA.

Perote je rekao da je ponašanje nekih gledalaca bilo „apsolutno užasno".

„Tome nije mesto, ne samo na sportskim utakmicama, nego bilo gde u našoj državi", dodao je.

Klub je saopštio da je „zabrinut" izveštajima o ponašanju navijača.

U saopštenju, Sidnej junajted 58 je naglasio da ima „nultu toleranciju prema bilo kom obliku nepoštovanja, rasizma ili diskriminacije".

Klub je dodao da će sarađivati sa vlastima na sprovođenju „potpune istrage".

Uoči finalne utakmice, održana je i ceremonija u znak poštovanja prema starosedelačkim narodima Australije, ali su pojedini navijači pesmom i zvižducima pokušali da je nadjačaju.

FA je saopštila da je i to deo istrage.

Ponašanje dela navijača osudila je i Džejd Nort, predsednica Nacionalne savetodavne grupe za starosedeoce Fudbalske Australije (NIAG).


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Z

    03.10.2022 12:36
    ooo pa to su nase komsije sa evropskim vrednostima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC