Rusija i Ukrajina: Ko je novi komandant ruskih snaga Sergej Surovikin

Sergej Surovikin postavljen je za novog komandanta ruskih trupa u Ukrajini. Šta se zna o čoveku koji je predvodio ruske snage u Siriji i koji je optužen za kršenje ljudskih prava?
Surovikin i Putin
EPA
Putin je 2017. godine dodelio orden Surovikinu za vojnu službu u Siriji

Neuobičajena javna objava o imenovanju novog komandanta koji će voditi ruske trupe u ratu u Ukrajini poslala je jasnu poruku: Moskva udvostručuje napore da pobedi po svaku cenu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je general-armije Sergej Surovikin imenovan za „komandanta Zajedničke grupe snaga u oblastima specijalne vojne operacije" - termin koji Kremlj koristi za rat u Ukrajini.

Odluka je doneta posle nekoliko nedelja uspešnih ukrajinskih kontranapada, kao što je potiskivanje ruskih snaga iz oblasti za koje je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će biti „zauvek ruske".

Angažovanje u Siriji

Prema njegovoj zvaničnoj biografiji, Surovikin je rođen u Novosibirsku, na jugu Rusije, i ima 55 godina.

Učestvovao je u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji i, nedavno u Siriji, gde je Rusija intervenisala 2015. na strani vlade sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U julu je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da je Surovikin predvodio „južne" snage u Ukrajini.

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog ovog poteza jer se general Surovikin suočio sa optužbama za kršenje ljudskih prava u Čečeniji i Siriji.

Imenovanje su pozdravili Ramzan Kadirov, čečenski vođa odan Putinu, i Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Vagner.

Obojica su zahtevali da ruske snage odlučnije deluju u Ukrajini, uprkos navodima da je ruska vojska počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Sergey Surovikin (Ministry of Defense briefing, 2017)
Getty Images
Sergej Surovikin učestvuje na brifingu Ministarstva odbrane 2017. godine

Ime Sergeja Surovikina se prvi put pojavilo u medijima u avgustu 1991. tokom pokušaja državnog udara protiv tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

Surovkin, tada vojni kapetan, učestvovao je u vojnoj operaciji protiv demonstranata u centru Moskve.

Civili su blokirali put vojnim oklopnim vozilima, zasipajući ih kamenicama i flašama.

Surovkin je naredio da oklopna vozila ne stanu.

Tri muškarca su pregažena i ubijena.

Skandali

Surovkin je uhapšen i proveo je sedam meseci u istražnom zatvoru, ali su posle toga sve optužbe odbačene uz obrazloženje da je on samo izvršavao naređenja.

Optužen je 1995. za ilegalnu prodaju oružja.

Moskovski vojni sud proglasio ga je krivim i osudio na godinu dana uslovne kazne.

Kasnije je to izbrisano iz njegovog dosijea.

Sergej Surovikin je diplomirao vojnu akademiju 2002.

Ubrzo je postao komandant vojne divizije u gradu Jekaterinbrugu, a dve godine kasnije njegovo ime je bilo u centru još jedne afere kada se njegov bliski kolega ubio u Surovikinovoj kancelariji.

Surovikin je 2004. postavljen za komandanta vojne divizije u Čečeniji, gde se u to vreme Rusija borila da zadrži kontrolu nad lokalnim antimoskovskim borcima.

Podređeni su nekoliko puta optuživali Surovikina za nasilje nad lokalnim stanovništvom.

Očevici su tvrdili da je jedan od bataljona pod Surovikinovom komandom sproveo „operacije čišćenja" u jednom području, gde je provaljivano u domove civila.

President Vladimir Putin, Prime-Minister Dmitry Medvedev and general Sergei Surovikin in 2017 during a military award ceremony in the Kremlin
Getty Images
Predsednik Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i general Sergej Surovikin 2017. godine tokom ceremonije dodele vojnih priznanja u Kremlju

Prema ovim izveštajima, desetine muškaraca su strpani u dvorište lokalne škole, pretučeni i naterani da legnu na blatnjavu zemlju i rekli im da tako ostanu po kiši.

Surovikin je odbacio ove optužbe.

Kada je Rusija 2017. odigrala ključnu ulogu u pomaganju snagama sirijske vlade u gušenju opozicije širom zemlje, Sergej Surovikin je postao komandant ruske vojne avijacije u Siriji.

Do te godine nikada nije služio u vazduhoplovstvu.

U novembru 2017. Surovikin je postavljen za glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, što je prvo postavljenje ove vrste oficira sa tako malo ili bez iskustva u ovim jedinicama.

Optužbe za kršenje ljudskih prava

Jedinice pod Surovikinovom komandom optužene su za kršenje ljudskih prava u Siriji.

Terete se i za upotrebu hemijskog oružja i bombardovanje bolnica.

U specijalnom izveštaju organizacije Hjuman rajts voč za 2020. Surovikin je naveden zajedno sa drugim ruskim i nekim sirijskim komandantima da bi mogao da bude smatran odgovornim za kršenje ljudskih prava tokom napredovanja u provinciji Idlib od 2019. do 2020.

Organizacija je tvrdila da su ruske i sirijske snage namerno gađale stambena naselja i civilnu infrastrukturu.

Istraga Njjujork tajmsa iz 2019. godine došla je do sličnog zaključka.

Moskva je takve optužbe uvek poricala.

Zbog vojnog angažovanja u Siriji, Sergej Surovikin je odlikovan ordenom Ruskog heroja - najvišim priznanjem u zemlji.

Ime njegovog prethodnika na mestu komandujućeg ruske vojske u Ukrajini nije zvanično otkriveno, ali su neki ruski mediji preneli da je to bio general Aleksandar Dvornikov, koji je takođe komandovao jedinicama u Čečeniji i u Siriji.


Pogledajte video: Prvi radni dan Surovokina na novoj poziciji - kiša raketa na Ukrajinu


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Mario

    12.10.2022 08:42
    P*tin ništa nije uspeo da uradi u Ukrajini što je hteo pa da bi ugodio onim najekstremnijim strujama u Rusiji sada će da ubaci okorele ratne zločince da mu odrade posao - sve već viđeno i kod nas, nažalost. A oni koji ovde kod nas likuju su isti ti koji su likovali (t.j. ako su uopšte tada rođeni, a većina nije) kada je Arkan poslat u Hrvatsku i Bosnu da kolje i pljačka civile - nemojte to zaboraviti, njihovo mišljenje nije merodavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC