Kina i politika: Hu Đintao, nekadašnji kineski lider. ispraćen sa Kongresa Komunističke partije bez objašnjenja

Bivšeg predsednika su ispratili sa bine tokom Kongresa Komunističke partije Kine bez objašnjenja.

Bivši kineski lider Hu Đintao izveden je sa završne ceremonije Kongresa Komunističke partije.

Slabašnog izgleda, u 79. godini, sedeo je pored sadašnjeg predsednika Si Đinpinga, kada su mu drugi zvaničnici prišli i izveli ga iz sale. Nije bilo objašnjenja.

Posle celonedeljnog kongresa, očekuje se da će partija potvrditi Sijev istorijski treći mandat.

Na ovom događaju, koji se u Kini održava svakih pet godina, utvrđena je njegova pozicija najmoćnijeg kineskog lidera od Mao Cetunga.

Hu Đintao, koji je bio predsednik između 2003. i 2013, bio je na bini kada su mu dva zvaničnika prišla. Nešto je rekao Đinpingu, koji je klimnuo glavom.

Potom je Đintao ispraćen iz Velike narodne sale.


Analiza

-Stefan Mekdonel, dopisnik iz Kine

Snimak na kome se vidi kako je Đintau rečeno da napusti binu izaziva pažnju sveta, ali i dalje nije jasno šta se desilo.

Ima mnogo pitanja i nijedan odgovor, što se tiče kineske vlasti.

Bivši predsednik države je, u jednom trenutku, izgledao kao da ne želi da ode. Ako to i jeste bio slučaj, zašto?

Šta je rekao Đinpingu, čoveku koji ga je nasledio na poziciji, što je izazvalo klimanje glavom sadašnjeg lidera Kine i šta je rekao njegovom štićeniku Liju Kećangu, tapšući ga po ramenu pre nego što je odveden sa bine?

Dva najverovatnija razloga za njegov odlazak su: ili je to deo prikaza politike moći u Kini - kako se lider koji predstavlja prethodno vreme simbolično uklanja - ili je Đintao imao ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako je odveden iz zdravstvenih razloga, zašto tako naglo? Zašto pred kamerama? Da li je u pitanju bio hitan slučaj?

Duži snimak prikazuje da se Si Đinping okrenuo prema bivšem predsedniku partije, a da su dvojica visokih zvaničnika sa Đintaove leve strane izgledali zabrinuto.

Protokoli na velikim okupljanjima Komunističke partije su obično detaljno isplanirali, što dovodi do spekulacija da trenutak u kome je Đintao odveden nije bio slučajan.

Pre toga je prisustvovao zatvorenoj sednici poslednjeg dana Kongresa, posle koje je kamerama dozvoljen ulazak. Tek kada su kamere bile postavljene zvaničnici su prišli Đintau i rekli mu da treba da ide.

Hu Đintao predstavlja veoma drugačiju Kinu od današnje. Za razliku od Si Đinpinga, njegovo rukovodstvo bilo je daleko kolektivnije, a morao je i da balansira različite frakcije Stalnog komiteta Politbiroa. Njegovo vreme se pamti kao vreme otvaranja ka svetu i povećanoj toleranciji ka novim idejama.

Kao generalni sekretar partije, Si je zemlju poveo u potpuno drugom smeru, gde je on u centru i nemoguće ga je zameniti.

U sastav novog Centralnog komiteta nisu ušli premijer Kine Li Kećang i Vang Jang, koji su obojica posmatrani kao ekonomski liberali i koje povezuju sa idejama prethodnog rukovodstva.

Ovo ukazuje na to da će novi Stalni komitet Politbiroa biti ispunjen lojalistima Si Đinpinga.


U subotu je izabran Centralni komitet od 205 visokih zvaničnika partije. Delegati su potvrdili amandmane za partijski ustav, podržavajući tako da ideje Si Đinpinga budu vodilje za budućnost Kine.

Tokom govora na otvaranju Kongresa prošle nedelje, Đinping je pozdravio slom prodemokratskog pokreta u Hongkongu. Ponovio je i da Kina ima pravo da koristi silu kako bi povratila kontrolu nad samoupravnim ostrvom Tajvan.

Si Đinping trenutno je u isto vreme generalni sekretara Komunističke partije, predsednik države i na čelu vojske. Nazivaju ga i Vrhovnim vođom.

Očekuje se da će u nedelju biti zvanično potvrđen njegov treći mandat na čelu partije, kada bi trebalo da objavi ko će činiti njegovo novo rukovodstvo.

Đinping je 2018. ukinuo ograničenje od dva mandata, čime je otvorio put neograničeno dugoj vladavini.



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Iguman

    22.10.2022 17:36
    @ lalosvaros
    Potpisujem sve što si napisao.
    Svi nek idu uocin.
  • Lalos varos

    22.10.2022 15:25
    Cirkus i prikljucenije
    A I to me tako zabole patka za to!
    Nije dosta sto ih je svuda, sad jos I o njinoj politici da citam, k’o da nam nije dosta ovih nasih cirkuzanata! Idte u ocin!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC