Brazil, politika, nasilje: Političar ručnim bombama gađao policajce koji su došli da ga privedu

Saveznik predsednika Brazila, Žaira Bolsonara, Roberto Žeferson već je bio u kućnom pritvoru zbog uvreda upućenih glavnoj sutkinji Višeg suda.
Local residents take pictures of a damaged police car in Levy Gasparian, Rio de Janeiro state, Brazil. Photo: 23 October 2022
Reuters
Policijski automobil sa razbijenim šoferšajbnom posle incidenta u nedelju

Roberto Žeferson, brazilski političar uhapšen je pošto je bacio ručne bombe na policijske službenike koji su došli da ga privedu u njegovoj kući u Rio de Žaneiru.

Saveznik krajnje desničarskog predsednika države Žaira Bolsonara ranio je dva policajca pre nego što se predao u nedelju 23. oktobra.

Sudija Višeg suda prethodno je već naredio Žefersonovo pritvaranje zbog uvreda koje je uputio sutkinji Vrhovnog suda Brazila Karmen Lusiji.

On se zbog toga već nalazio u kućnom pritvoru.

Oglasio se i predsednik Bolsonaro koji smatra da svako ko je pucao na policajce treba da bude uhapšen.

Policajci su ranjeni gelerima u napadu u Levi Gasparijanu, severno od Rio de Žaneira, jednog od najvećih gradova u Brazilu.

Prebačeni su u bolnicu, ali su vrlo brzo i otpušteni iz nje.

Žeferson, bivši lider brazilske Radničke partije, ispalio je i nekoliko hitaca iz puške, pogodivši šoferšajbnu policijskog automobila.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraeš prethodno je naredio da se političar privede u stanicu pošto je prekršio uslove kućnog pritvora.

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Brazilu koji se održavaju u nedelju političke napetosti se ne stišavaju.

Stanovnici Brazila biraće između aktuelnog predsednika Bolsonara i nekadašnjeg šefa države, levičara Luiza Injasija Lule da Silve.

Iako se i dalje smatra favoritom, Lula u pravom krugu nije osvojio 50 odsto glasova izašlih birača i trka je otišla u drugi krug.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC