Svetsko prvenstvo u fudbalu: Deset igrača sa Balkana u dresu drugih reprezentacija

Od zemalja bivše Jugoslavije samo su se Srbija i Hrvatska plasirale na Mundijal, ali u Kataru ima još deset fudbalera rođenih ili poteklih na ovom prostoru.
Šaćiri
Reuters

Na završni turnir u Kataru od zemalja bivše Jugoslavije plasirale su se samo Srbija i Hrvatska, ali njihovi fudbaleri nisu jedini predstavnici Balkana na Mundijalu.

U Kataru ima još deset fudbalera koji su rođeni u nekadašnjoj Jugoslaviji ili su im porodični koreni sa tog prostora, ali sada brane boje drugih zemalja.

Prvo mesto dele Kanada i Švajcarska sa po četiri igrača, dok Kanada i Amerika imaju po jednog.

I najrazličitiji su razlozi zbog kojih su njihove porodice sreću potražile preko granice, ili okeana - neki su bežali od rata, neki samo uzeli pasoš moćnije zemlje, a neki su druga ili treća generacija imigranata iz Jugoslavije.

Ovo su njihove priče.

Milan Borjan - Kanada

Borjan je dugogodišnji kapiten Crvene zvezde i njegovo ime često se poslednjih dana provlači po medijima Srbije i Hrvatske.

Poslednji put razlog je meč koji je Kanada,čije dres nosi, igrala protiv Hrvatske, kada su mu navijači „vatrenih" skandirali uvredljive poruke.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je zbog toga pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Hrvatske.

Borjan
Reuters

Borjan je srpskog porekla, rođen je 1987. u Kninu, gradu u Hrvatskoj koji je u to vreme imao značajnu srpsku većinu.

„Nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, to je bilo srpsko mesto. Ja sebe opisujem kao nekoga ko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije", izjavio je Borjan ranije.

Početkom rata u Hrvatskoj, koja je prethodno proglasila nezavisnost od Jugoslavije, na tom području formirana je prvo Srpska autonomna oblast Krajina, a potom i Republika Srpska Krajina (RSK), sa Kninom kao glavnim gradom, koja se protivila vlastima u Zagrebu.

Oko tog područja vođene su velike borbe, a RSK je nestala 1995. u operaciji Oluja, kada su Knin zauzele hrvatske snage, a Srbi sa tog područja proterani u Srbiju.

Borjanova porodica tada je napustila rodni grad, što je bila tema i skandiranja i nekoliko transparenata hrvatskih navijača u Kataru.

Na zastavi proizvođača traktora Džon Dir pisalo je „Knin '95", što je aluzija na beg Srba iz tog područja, mahom na traktorima, sa osnovnim stvarima.

Borjan se nekoliko godina kasnije sa porodicom preselio u Kanadu i izabrao je da predstavlja tu zemlju u fudbalu.

Tokom karijere je branio za niz klubova, a zanimljivo je da je u mlađim kategorijama kratko bio i u Boki juniors i u River Plejtu, velikim rivalima iz Buenos Ajresa u Argentini.

U seniorskoj konkurenciji kratko je branio u beogradskom Radu i turskom Sivasporu, potom u Radničkom iz Niša i bugarskom Ludogorecu.

Sreću je na kraju pronašao u Zvezdi, za koju je do sada skupio više od 150 nastupa.

Miloš Degenek - Australija

Degenek
Noushad Thekkayil/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Poput Borjana, i Degenek je rođen u Kninu 1994. i takođe je grad napustio godinu dana kasnije.

I on je tokom Mundijala u Kataru podsećao na to odakle je došao.

„Ovo nije politički post ili post o ratu", naveo je Degenek na Tviteru uz fotografije kolone srpskih izbeglica iz Krajine i njega u Kataru.

„Samo post da pokažem da je život nešto najlepše - od apsolutno ničega do pobede na Svetskom prvenstvu, predstavljajući zemlju koja mi je dala sve", dodao je.

Australija je tada u grupnoj fazi pobedila Tunis 1:0.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC