Amerika, Havaji i starosedeoci: Preminula „poslednja havajska princeza", ostavila iza sebe bogatstvo

Preci Abigejl Kinoiki Kekaulike Kavananakoa bili su iz havajske kraljevske porodice i irski veleposednici.
Abigail Kinoiki Kekaulike Kawānanakoa
Getty Images

Abigejl Kinoiki Kekaulike Kavananakoa, „poslednja havajska princeza", preminula je u 96. godini.

Poslednja članica kraljevske porodice ostaće upamćena po filantropskim naporima da održi tradicionalnu havajsku kulturu.

Princeza Kekau, kako su je i zvali, umrla je u Palati Jolani, njenom domu u Honoluluu i jedinoj kraljevskoj rezidenciji u Sjedinjenim Državama, u nedelju, 11. decembra, navodi se u saopštenju istorijskog doma havajske kraljevske porodice.

Uz nju je bila njena supruga Veronika Gajl Kavananakoa,

„Abigejl će biti pamćena po njenoj ljubavi prema Havajima i njihovim stanovnicima.

„Meni će nedostajati svakog sekunda", rekla je princezina supruga.

Uzrok smrti nije saopšten.

Abigejl Kavananakoa rođena je 1926. u Honoluluu, a školovala se u kineskom gradu Šangaju, kao i u Kaliforniji.

Njeno veliko bogatstvo, koje se procenjuje na 215 miliona dolara i koje je držano na nekoliko računa, nasledila je od pradede, Džejmsa Kembela, irskog biznismena koji je posedovao plantažu šećera.

Njegova ćerka se udala za princa Dejvida Kavananakoa, koji je bio treći u naslednoj liniji trona Kraljevine Havaja.

Kembel je pomogao zbacivanju monarhije pučem 1893.

U to vreme, uloga američkih državljana u puču bila je kontroverzna, a predsednik Gruver Klivlend je njihovu umešanost u rušenje havajske monarhije opisao kao „sramotu".

Posle prinčeve smrti 1908, njegova udovica je usvojila njihovo unuče kroz tradicionalni havajski običaj „hanai", što je ojačalo Abigejlino pravo na neformalnu titulu princeze.

Dok su neki genealozi tvrdili da je princeza Kavananakoa imala najjače kraljevske veze sa Havajima, odvojeni izdanak bivše kraljevske porodice tvrdi da je princeza Ovana Ka'ohelelani zakonita naslednica moderne dinastije.

Abigejl Kavananakoa je u intervjuu za časopis Honolulu Magazin 2021. priznala da bi, da je monarhija ostala, njen rođak Edvard Kavananakoa bio prvi u redu da vlada ispred nje, na osnovu pravila nasleđivanja.

„Naravno da bih vladala iz njegove senke, nema sumnje u to", našalila se ona u intervjuu.

„Poslednja havajska princeza" je delila stipendije Havajcima i održavala Palatu Jolani, koja je postala muzej.

Fondacija Abigejl KK Kavananakoa, osnovana 2001. godine, ostavila je 100 miliona dolara njenog nasledstva kako bi podržala havajske starosedeoce posle njene smrti, navodi Honolulu Star-avdertajzer.

Prijatelji su voleli njene nestašluke, a bila je poznata po tome da je nudila velike sume novca verskim vođama - ponekad u zamenu za nečuvene zahteve.

Džim Rajt, njen lični advokat od 1998, prisetio se da je jednom prihvatila zahtev katoličke biskupije Honolulua da pokloni 100.000 dolara.

Međutim, njen uslov je bio da se fotografiše kako papi Benediktu uručuje ček.

Guverner Havaja Džoš Grin bio je među onima koji su odali počast Abigejl Kavananakoi, rekavši da su on i njegova supruga „duboko ožalošćeni" gubitkom.

„Abigejl je nosila težinu položaja dostojanstveno i ponizno, obogatila živote svakih, i kao mnogi Ali'i pre nje, ona je ostavila večno nasleđe posvećeno narodu."

Međutim, havajski aktivista Valter Ritte rekao je lokalnim medijima da je njen uticaj na domorodačku kulturu bio minimalan.

„Nismo baš razumeli šta je bila njena uloga i kako nam je pomagala", rekao je.

Međutim, senator Džeret Keohokalole i predstavnik Danijel Holt, lideri havajskih članova američke skupštine, odali su joj počast zbog njene velikodušnosti i doprinosa, za koje su rekli da su u velikoj meri pomogli kulturi i zajednici ostrva.

Tokom sudskog saslušanja o upravljanju bogatstvom 2019, princeza Abigejl je izjavila kako joj „nasleđe nalaže da da brine o narodu Havaja".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.