Amerika: Poverljiva dokumenta pronađena kod bivšeg potpredsednika Majka Pensa

Dokumenta su pronađena u kući bivšeg američkog potpredsednika tokom akcije potrage za tajnim spisima.
Mike Pence
Reuters
Bivši potpredsednik Majk Pens

Poverljivi dokumenti pronađeni su u kući bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa u najnovijem otkriću tajnih spisa.

Dokumenti, koje je advokat Pensa otkrio prošle nedelje u njegovoj kući u Indijani, predati su Federalnom istražnom birou (FBI).

Specijalni zastupnici već istražuju poverljiva dokumenta pronađena kod predsednika Džoa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Tramp je pod krivičnom istragom zbog navodnog pogrešnog rukovanja dosijeima.

Zastupnici Pensa obavestili su Nacionalni arhiv o ovim dokumentima.

FBI je došao u dom bivšeg potpredsednika da ih preuzme, dodali su u posebnom saopštenju.

Prema zakonu, dokumenti iz Bele kuće treba se šalju u Nacionalni arhiv kada se mandat završi. Propisi nalažu da takvi spisi bezbedno arhiviraju.

„Nekoliko dokumenata sa oznakom poverljivosti" su „nenamerno spakovani i preneti" u dom bivšeg potpredsednika Pensa na kraju mandata Donalda Trampa, napisao je njegov advokat u saopštenju američkim medijima.

Majkl Pens je zatražio advokata specijalizovanog za rukovanje poverljivim informacijama da pregleda spise u njegovom domu „posle otkrića poverljivih dokumenata u rezidenciji predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu", navodi se dalje u saopštenju.

U petak je tokom 13-časovne pretrage kuće predsednika Bajdena u Delaveru pronađeno još šest poverljivih dokumenata.

Predsednik je ponudio pristup „svom domu kako bi omogućio Ministarstvu pravde da izvrši pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsedničkom evidencijom i potencijalnim poverljivim materijalom", rekao je Bauer u saopštenju u subotu.

Advokati aktuelnog američkog predsednika izjavili su da je prva serija poverljivih dokumenata pronađena 2. novembra u Pen Bajden centru, istraživačkom centru u Vašingtonu.

Druga serija zapisa pronađena je 20. decembra u garaži u njegovoj kući u Vilmingtonu, dok je drugi dokument pronađen u skladištu kuće 12. januara, rekli su njegovi advokati.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC