Bliski istok: Najmanje pet mrtvih u napadu u sinagogi u Jerusalimu

U napadu ima i ranjenih. Napadač je ubijen, saopštila je policija.
Jerusalim
Reuters/RONEN ZVULUN
Izraelska vojska i policija na mestu napada

Najmanje pet ljudi, među kojima ima i dece, ubijeno je u sinagogi u Jerusalimu u petak uveče, a ima i ranjenih, saopštili su izraelski zvaničnici za vanredne situacije na koje se pozivaju izraelski mediji.

Izraelska hitna služba prijavila je ukupno 10 ranjenih, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Policija je napad opisala kao „terorizam".

Izraelska policijska uprava saopštila je da je osumnjičeni napadač „neutralizovan".

Prema saopštenju policije, naoružani palestinski napadač ušao je u sinagogu oko 20.15 sati po lokalnom vremenu i počeo da puca na vernike okupljene na molitvi petkom uveče.

Veruje se da je napadač delovao sam, iako je izraelska policija rekla da traga za osobom koja ga je dovezla do sinagoge.

Američki Stejt department nazvao je napad „apsolutno užasnim" i saopštio da je u kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

Državni sekretar Entoni Blinken planira da otputuje na Bliski istok ovog vikenda, a Stejt department je saopštio da nema promena u njegovom rasporedu.

Jerusalim
Reuters/AMMAR AWAD

Napad je usledio u vreme pojačanog nasilja na Zapadnoj obali, teritoriji koju je okupirao Izrael.

Izraelska vojska u četvrtak je izvela najsmrtonosniji napad u poslednjih nekoliko godina, u kojem je poginulo najmanje devet ljudi.

Izrael je saopštio da je izvršio raciju na dom ekstremista u prepunom izbegličkom kampu Dženin.

Posle toga, palestinski ekstremisti su ispalili rakete na Izrael, a izraelski ratni avioni bombardovali su lokacije Hamasa u Gazi.


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Jan 49

    27.01.2023 21:44
    Palestinac je iz Istocnog Jerusalima koji je bio uz Hamas. Kolima je dosao do jedne sinagoge i pucao na ljude koji su se tu nasli. Zasada ima sedmoro mrtvih. u Dzeninu su ubijeni pripadnici islamskog dzihada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.