Rusija i Ukrajina: Beloruska teniserka Arina Sabalenka kaže da se nikad nije suočila sa takvom mržnjom zbog rata

Druga teniserka sveta, Beloruskinja Arina Sabalenka kaže da se suočila sa „mržnjom" u svlačionici zbog uloge njene zemlje u invaziji Rusije na Ukrajinu.
Arina Sabalenka
Getty Images
Sabalenka je ranije ove godine osvjila Australijan open

Druga teniserka sveta, Beloruskinja Arina Sabalenka kaže da se suočila sa „mržnjom" u svlačionici zbog uloge njene zemlje u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Pobednica Australijan opena je rekla da je imala i „čudne razgovore" sa članovima timova igrača.

Belorusija je saveznik Rusije i dozvolila je trupama da iskoriste njenu teritoriju za pokretanje invazije prošle godine.

„Bilo je zaista teško shvatiti da ima toliko ljudi koji me mrze bez ikakvog razloga", rekla je 24-godišnja Sabalenka.

„Ja nisam ništa uradila."

Teniserke i teniseri iz Rusije i Belorusije su od početka rata u Ukrajini klasifikovani kao neutralni sportisti i zabranjeno im je učešće na prošlogodišnjem Vimbldonu, jednom od četiri grend slema u sezoni.

Sabalenka, koja je u nedelju izgubila u finalu Indijan Velsa od Kazahstanke Elene Ribjakine, govorila je pred početak Otvorenog prvenstva u Majamiju.

„Bilo mi je zaista teško jer se nikada nisam suočila sa toliko mržnje u svlačionici", rekla je ona.

„Na Instagramu ima mnogo mrzitelja kada gubite mečeve, ali u svlačionici se nikada nisam suočila sa tim.

„Bilo je i nekih, ne baš svađa, ali čudnih razgovora sa, ne sa ostalim teniserkama, već sa članovima njihovih timova. Bilo je teško. Bio je to težak period. Ali, sada je sve bolje."

Ukrajinka Lesija Curenko odustala je od meča protiv Sabalenke - šampionke Australijan opena 2023. - u Indijan Velsu prošle nedelje.

Curenko je rekla da je doživela napad panike posle razgovora sa izvršnim direktorom Ženske teniske asocijacije (VTA) Stivom Sajmonom o odgovoru sporta na rusku invaziju.

VTA je zvanično opomenula Ruskinju Anastasiju Potapovu na turniru u Indijan Velsu jer je nosila fudbalski dres Spartaka iz Moskve pre meča protiv Amerikanke Džesike Pegule.

Prva teniserka sveta Iga Svjatek rekla je da bi trebalo da se VTA više usredsredi na pomoć ukrajinskim igračima kako sukob ulazi u drugu godinu.

Dvostruka grend slem šampionka Viktorija Azarenka iz Belorusije rekla je da „ne deli isto mišljenje" sa Svjatek.

„Ohrabrila bih je da pogleda stvari koje su urađene pre nego što da komentare. Kao član saveta igrača, srećna sam da iznesem činjenice. To bi bio prikladniji način za taj razgovor."


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Test

    22.03.2023 17:37
    Ne mrze oni teniserku nego Lukašenka i ono što on predstavlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?