Anatomija jednog pada: Francuski triler nagrađen Zlatnom palmom u Kanu

Rediteljka Žistin Trije tek je treća žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu.
Director Justine Triet, Palme d'Or award winner for the film Anatomie d'une chute
Reuters
Rediteljka Žistin Trije

Francuski triler „Anatomija jednog pada" dobitnik je Zlatne palme ovogodišnjeg Kanskog festivala, a rediteljka Žistin Trije tek je treća žena koja je osvojila ovu prestižnu nagradu koja se dodeljuje od 1955. godine.

Trije je dobila nagradu za ovu napetu sudsku dramu o spisateljici optuženoj za ubistvo supruga koju glumi Nemica Sandra Huler.

Na dodeli nagrade, Trije je osudila francusku vladu zbog odgovora na nedavne proteste oko penzionih reformi.

„Ovi protesti su bili ugušeni na zaista šokantan način", rekla je u govoru posle dodele nagrade koju joj je predala holivudska zvezda Džejn Fonda.

Reforme penzionog sistema koje je uveo predsednik Emanuel Makron, među kojima je i povišenje starosne granice sa 62 na 64 godine, izazvale su burne masovne proteste u Francuskoj.

Trije je kritikovala i „komercijalizaciju kulture" koju, kako tvrdi, vrši francuska vlada, a Rima Abdul Malak, francuska ministarka kulture, rekla je da je „zapanjena ovakvim nepravednim napadima."

Gran pri, drugu nagradu Velikog žirija, dobio je britanski reditelj Džonatan Glejzer za film „Zona interesa", adaptaciju romana nedavno preminulog pisca Martina Ejmisa o porodici koja živi blizu Aušvica, koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.

Japanac Kodži Jakušo osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu sredovečnog čistača toaleta iz Tokija u filmu „Savršeni dani" Vima Vendersa.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Merve Dizdar, zvezdi turske drame u kojoj glumi seosku učiteljicu u filmu „O suvoj travi".

Vijetnamsko-francuski reditelj Tran An Hung nagrađen je za najbolju režiju, za film The Pot-au-Feu u kojem glume Žilijet Binoš i Benoa Mažmigel.

Ovogodišnji festival će ostati upamćen po velikom prisustvu slavnih na crvenom tepihu - od holivudskih legendi Martina Skorseza i Roberta de Nira, do Kventina Tarantina, Izabele Roselini i Šona Pena.

Quentin Tarantino and his wife Daniella Pick pose on the red carpet to attend the closing ceremony and the screening of the animated film "Elemental" Out of competition, during the 76th Cannes Film Festival in Cannes, France, May 27,
Reuters
Kventin Tarantino i njegova supruga Danijela Pik poziraju na crvenom tepihu

Američki glumac Harison Ford dobio je počasnu Zlatnu palmu pred premijeru najnovijeg nastavka serijala o Indijani Džonsu.

Američka zvezda, danas osamdesetogodišnjak, rekao je da je „duboko dirnut i počastvovan" što mu je dodeljena ova nagrada.

Zlatna palma je glavna nagrada Kanskog festivala i dodeljuje se od 1955. godine.

Ove godine je u konkurenciji bio 21 film, među kojima su i nova dela priznatih reditelja Vesa Andersona i Kena Louča.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?