Košarka: Sve što treba da znate o prvom NBA finalu Nikole Jokića

Denver će u finalu NBA lige igrati protiv Majami Hita, koji će se posle tri godine ponovo boriti za najprestižniji trofej u klupskoj košarci.
Jokić
Kirby Lee-USA TODAY Sports

Pre više od decenije Nikola Jokić, tada 16-godišnjak iz Sombora, preko Fejsbuka je pokušavao da pronađe ekipu za basket.

Danas je on dvostruki najkorisniji igrač američke NBA lige i prvi put u karijeri igraće u finalu najjačeg košarkaškog takmičenja na svetu.

„Jako sam srećan zbog svih momaka i organizacije, sećam se vremena kad nas niko nije gledao, mogli ste da čujete tapkanje lopte u hali", izjavio je Jokić posle plasmana u finale.

„Ako neko želi da igra basket i sada, mogu da me zovu", dodao je u šali, osvrnuvši se na detinjstvo.

Ali, prvi poziv nije stigao iz Srbije, već sa Floride.

Protivnik Denvera u velikom finalu biće Majami Hit, koji je savladao Boston Seltikse i posle tri godine ponovo će se boriti za najprestižniji klupski trofej u svetu košarke.

U redovima Majamija nastupa mladi Nikola Jović, tako da će Srbija bez obzira na ishod finala uskoro imati još jednog košarkaša sa NBA prstenom.

Do sada je to za rukom pošlo samo četvorici - Darku Miličiću 2004. sa Detroit Pistonsima, Predragu Stojakoviću 2011. sa Dalas Meveriksima, Ognjenu Kuzmiću 2015. sa Golden Stejt Voriorsima, kao i Nemanji Bjelici prošle godine sa istim timom.

Pre nego što počne finalna serija i niz besanih noći, poput onih koje su početkom 21. veka ljubiteljima košarke na Balkanu priređivali Sakramento Kingsi Peđe Stojakovića i Vlada Divca, pred vama je nekoliko najvažnijih stvari o ovogodišnjem NBA finalu.

Prvo finale Denvera i Jokića, rutina Majamija

Posle četiri pokušaja, Denver Nagetsi će se konačno naći u velikom finalu plej-ofa NBA lige nakon što su nekoliko puta zastali korak ranije.

Prethodni put se to dogodilo 2020, tokom pandemije korona virusa, a u finalu Zapadne konferencije izgubili su od Lejkersa, tima koji je Denver na ovogodišnjem putu počistio - 4:0.

Većina ključnih igrača Denvera, poput Jokića, Džamala Marija, Majkla Portera ili Erona Gordona nikada se nisu nadmetali za titulu.

Ali, dvojica veterana u timu su već iskusila borbu za titulu - krilni centar Džef Grin je 2018. sa Klivlend Kavalirsima poražen od Golden Stejta, dok je Kentavijus Koldvel Poup pomenute 2020. bio važan deo tima Lejkersa koji je osvojio trofej.

Prvi trener Majkl Meloun dosad takođe nije bio u poziciji da se bori za titulu kao šef stručnog štaba, ali je tu priliku imao pre 16 godina kao pomoćni trener u Klivlendu.

Tim iz Ohaja je 2007. predvođen Lebronom Džejmsom stigao do finala, ali je tamo glatko izgubio od San Antonio Sparsa (4:0).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC