Rolan Garos 2023: „Sada ne podržavam Lukašenka", kaže jedna od najboljih teniserki sveta Arina Sabalenka

Beloruskinja kaže da sada više ne podržava Lukašenka jer je stao uz Rusiju u ratu protiv Ukrajine.
aryna sabalenka serves
Getty Images
Arina Sabalenka

Beloruskinja Arina Sabalenka rekla je da „trenutno" ne podržava predsednika zemlje Aleksandra Lukašenka zbog njegove podrške ratu Rusije u Ukrajini.

Ona je ranije rekla da „nijedan sportista" ne podržava rat, ali ovo je prvi put da govori protiv Lukašenka.

Pošto je od petka odbila da prisustvuje otvorenim konferencijama za novinare na Otvorenom prvenstvu Francuske zbog, kako je obrazložila, mentalnog zdravlja posle niza političkih pitanja, Sabalenka je nastavila redovne medijske obaveze nakon plasmana u polufinale.

„Ne podržavam rat. I trenutno ne podržavam Lukašenka", rekla je 25-godišnjakinja posle pobede od 6-4 6-4 nad Ukrajinkom Elinom Svitolinom, koju je francuska publika izviždala jer je odbila da se rukuje sa Sabalenkom na kraju napetog meča.

Isto je uradila i druga Ukrajinka Marta Kostjuk posle poraza od Sabalenke u prvom kolu Rolan Garosa. I nju je publika izviždala.

Lukašenko je blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, i pružao je vojnu podršku na početku invazije na Ukrajinu, februara 2022. godine.

Sabalenka, koja bi mogla da postane prva na svetu, jedna je od najpoznatijih beloruskih sportista.

Otkako je rat počeo u februaru 2022. godine, bila je pod pritiskom da se distancira od predsednika Belorusije, sa kojim se sastala u nekoliko navrata i fotografisala se na dočeku Nove godine 2020.

Ranije 2020. godine, u toj istočnoevropskoj zemlji održani su masovni protesti nakon što je Lukašenko proglasio pobedu na izborima za koje opozicija tvrdila da su namešteni.

Opozicioni aktivisti optužili su policiju za brutalno suzbijanje protesta, prebijanje, hapšenje i osuđivanje demonstranata.

Nakon što je teniserka rođena u Minsku, glavnom gradu Belorusije, osvojila prvu grend slem titulu na Australijan openu u januaru ove godine, Lukašenko je čestitao Sabalenki na trijumfu, a na jednom od snimaka vidi se kako kako nazdravlja njenom uspehu.

Kasnije je rekao da ljudi znaju iz koje zemlje ona potiče, bez obzira na to što je igrala pod neutralnom zastavom.

„Već sam mnogo puta rekla do sada - ne podržavam rat. Ne želim da moja zemlja bude uključena u bilo kakav sukob", rekla je ona u utorak.

„Rekla sam to mnogo puta i svi to znate. Imate moj odgovor. Odgovorila sam mnogo puta. Ne podržavam rat".

Rekla je da ne želi da meša sport i politiku, dodajući da je ona samo teniserka koja ima 25 godina.

„Da želim da se bavim politikom, ne bih bila ovde. Ne želim uopšte da se bavim politikom. Samo želim da budem teniserka."

Ovo je bila prvi susret beloruske teniserke sa novinarima posle dva dana, jer je odlučila da preskoči konferencije za novinare zbog „sopstvenog mentalnog zdravlja i blagostanja".

Ukrajinski izveštač ju je u sredu upitao da li podržava Lukašenka i, nakon što je odbila da odgovori na pitanje, rekla je da se „ne oseća prijatno" na konferencijama za novinare.

„Osećala sam se kao da je moja konferencija za novinare postala politička TV emisija, a nisam stručnjak za politiku. Ja sam samo teniserka", rekla je Sabalenka.

„Imala sam nekoliko dana da se isključim sa konferencija za štampu, nekoliko dana da se saberem, nekoliko dana da shvatim nekoliko stvari.

„Zato se osećam sigurnije. I niko mi ne stavlja reči u usta, to je još jedan razlog."


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC