Politika i Srbija: Predložena smena ministra privrede Radeta Baste

U odnosu na ostatak tima u Nemanjinoj 11, Basta je već neko vreme „solirao" izjavama da Beograd treba da uvede sankcije Moskvi, ali i da lično podržava proteste protiv nasilja koji se nedeljama održavaju u Srbiji.

Vlada Srbije podnela je Skupštini zahtev za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Kako prenosi Tanjug, predlog za njegovu smenu stigao je iz Vlade na zahtev lidera SPS Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, čiji je stranački dres doskoro nosio.

U odnosu na ostatak tima u Nemanjinoj 11, Basta je već neko vreme „solirao" izjavama da Beograd treba da uvede sankcije Moskvi, ali i da lično podržava proteste protiv nasilja koji se nedeljama održavaju u Srbiji.

Posle nekoliko opomena i zahteva da sam podnese ostavku jer se ne slaže sa državnom politikom, iz stranke Dragana Markovića 22. juna stigao je zahtev predsednici Vlade Ani Brnabić da Basta bude smenjen sa mesta u Vladi, a da je sa svih stranačkih funkcija razrešen.

Kao odgovor na to, Basta je formirao novi pokret Evropski put i najavio da će učestvovati na svim predstojećim izborima.

Iz Skupštine i Vlade Srbije nisu stigli odgovori na pitanja BBC-a sa kojim obrazloženjem je tražena smena ministra.

U ministarskoj fotelji Rade Basta je proveo manje od osam meseci, 239 dana.

Da je sklon individualnim potezima, ovaj školovani policajac, džudista, kikbokser i preduzetnik, pokazivao je i tokom ranijih angažmana.

Dok je bio direktor Beogradskih elektrana, zalagao se za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji u saradnji sa SAD i EU, tražio je da se ukine srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, čestitao imenovanje na funkciju ambasadora SAD u Srbiji Kristoferu Hilu i komentarisao kvalitet američkih obaveštajnih organa.

Predlog koji je bio u njegovoj nadležnosti - da se grejna sezona odloži i ranije završi kako bi se uštedeli energenti - naišao je na brojne kritike, jer su tako ljudi više koristili struju za grejanje, što je bilo sasvim suprotno zacrtanim ciljevima Vlade, pisao je Danas.

Kada se u Beogradu dogodila masovna pucnjava u školi `Vladislav Ribnikar`, mnogi su kritikovali brojne predstavnike vlasti što se nisu pojavili tamo da zapale sveće ili se upišu u knjigu žalosti, ali Basta je bio među malobrojnima koji su to učinili.

Kako je ispričao, prvo veče je otišao ispred škole sa sinom.

„Razumem i osećam isto nezadovoljstvo kao i građani, ali život mora da se nastavi i svi mi moramo da damo doprinos u izgradnji društva bez nasilja.

„Smatram da su i ostali članovi Vlade Srbije morali da budu na ulici sa građanima zbog tragedije koja nas je sve zadesila, ali svako donosi svoje odluke", rekao je Basta, prenosi Kurir.

U međuvremenu, više puta je tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

„Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo.

„Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim", obrazložio je u martu.

Basta, čije prezime na italijanskom znači „dosta", obavljao je brojne funkcije, navodi se na sajtu 021.

Bio je direktor BIG Marketa, Novosadske mlekare, vlasnik Moskva-investa, a ova preduzeća su u likvidaciji, dodaje se.

Osim toga, bio je na čelu Farmaseutikals Balkans iz Novog Bečeja, vlasnik Lajf Leka iz Beograda, direktor Superio Tobakoa iz Beograda, Sremskih mlekara, i vlasnik nekoliko novosadskih firmi - Union Medik, Libra invest i Libra Kanadian invest.


Ko je Rade Basta?

  • Rođen je 1979. godine u Novom Sadu.
  • Srednju školu unutrašnjih poslova „Pane Đukić" završio je u Sremskoj Kamenici 1998. godine.
  • Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture na Univerzitetu u Novom Sadu 2002. godine, a master studije ekonomije završio na Univerzitetu Privredna akademija 2012. godine.
  • Prvi posao je obavljao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u Beogradu od 1998. do 2005. godine.
  • Izabran je u rodnom gradu, u julu 2013. godine, za savetnika direktora „Elektrovojvodine". Odbornik koalicije SPS-JS u Skupštini grada Novog Sada postao je 2016. godine.
  • Funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obavljao je od jula 2016. do 2018. godine.
  • U decembru 2016. godine izabran je i za direktora Fudbalskog kluba Radnički iz Niša i tu dužnost je obavljao do novembra 2017. godine.
  • Od septembra 2018. godine obavljao je dužnost direktora Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane".
  • Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. izabran je za poslanika koalicije SPS-JS-ZS u Skupštini Srbije.
  • Dobitnik je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos razvoju preduzetničkog i društvenog stvaralaštva u oblasti privrede 2013. godine i Najuspešniji privrednik za doprinos i izuzetnu posvećenost radu, zalaganju i efikasnosti u energetskom sektoru 2022. godine.
  • Govori engleski, ruski i nemački jezik.

Izvor: Biografija sa sajta Vlade Srbije


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Sale NS

    22.06.2023 20:04
    Šteta!
    Baš prigodan kadar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.