Tektonske promene u Nemačkoj: Usvojen zakon koji će privući radnike iz inostranstva

Zakon kreiran u kanadskom stilu ima sistem koji se zasniva bodovanju u više kategorija: starosti, veštinama, kvalifikacijama i vezama sa Nemačkom.
Nursing assistant 29-year Daria from Ukraine measures the blood pressure of a patient at the St. Johannes hospital in Dortmund, western Germany, on May 10, 2023
INA FASSBENDER/AFP

Dok druge zemlje pokušavaju da ograniče broj migranata, nemački parlament usvojio je novi, radikalni zakon koji bi trebalo da privuče strane radnike u zemlju.

To znači manje prepreka i niže kriterijem za radnike iz zemalja van Evropske unije.

Zakon kreiran u kanadskom stilu ima sistem koji se zasniva bodovanju u više kategorija: starosti, veštinama, kvalifikacijama i vezama sa Nemačkom.

Kriterijumi će biti sniženi za plate, obrazovni nivo i znanje nemačkog jezika.

Novi zakon omogućiće radnicima migrantima da dođu u Nemačku i sa i bez ponude za posao.

Podsticaji obuhvataju mogućnost da radnici u Nemačku sa sobom povedu, ne samo supružnike i decu, već i roditelje.

Ovo predstavlja veliku promenu u politici nemačke države.

Tokom prethodnih decenija, nemačka vlada je odbacivala ideju da je to država migranata.

Prva generacija gastarbajtera iz Turske došla je tokom 60-ih godina prošlog veka i tada su oni smatrani „gostima" koji su došli da pomognu privredi i onda da napuste Nemačku.

Posebno su se nemačke konzervativne vlade, pa i administracija Angele Merkel, borile protiv ideje društva otvorenog za radnike migrante, uprkos činjenici da je društvo postajalo raznolično kako su prolazile decenije.

Više od četvrtine ukupnog stanovništva Nemačke je ili rođeno van zemlje ili ima makar jednog roditelja koji je rođen u inostranstvu.

Nemačka je godinama imala nisku stopu nezaposlenosti, ali su sada nemački poslovni lidera javno počeli da govore o nedostatku radne snage.

Problem se pogoršava zbog starenja stanovništva, generacija bejbi-bumeri rođeni 1960-ih uskoro će krenuti u penziju.

Ministri u vladi upozoravaju da je već sada potrebno popuniti milione slobodnih radnih mesta, a nedostatak radne snage opisuju kao najveći rizik sa kojim se suočava nemačka privreda.

German Chancellor Olaf Scholz delivers a government statement at the German parliament
EPA

Kada je Socijaldemokratska partija (SPD) levog centra lidera Olafa Šolca pobedila konzervativce Angele Merkel 2021, nova koalicija SPD, zelenih i liberala je kao jednu od vodećih tačaka njene političke platforme označila ublažanje pravila za radnike iz inostranstva.

Ovu koaliciju muče sukobi o pitanju borbe protiv klimatskih promena između Zelenih i liberala koji su naklonjeni poslovnim krugovima.

Ali obe strane se slažu oko migracija.

Liberali žele radnike za privredu, a Zeleni više ljudskih prava u migracionoj politici.

Ali parlamentarna rasprava o zakonu bila je žestoka.

Konzervativci su glasali protiv zakona, ogorčeni što će novi akt omogućiti nekim odbijenim tražiocima azila koji su već ovde da nađu posao.

Ekstremno-desničarska AFD takođe je glasala protiv, uz obrazloženje da Nemačka nije zemlja „migranata", već „domovina".

Stav AFD ipak nije većinski u nemačkom društvu.

Uprkos tome, ili možda zbog toga, stranka dostiže do sada neviđene brojke u anketama.

U najnovijoj anketi televizije ARD, stranka AFD je ove nedelje dostigla 19 odsto, što je najveći broj koji je ikada postigla u ovoj anketi.

Stranka SPD kancelara Olafa Šolca pala je na 17 odsto.

Politička klima u Nemačkoj je polarizovana i febrilna kada su u pitanju migracije. Vlada to želi, privredi je potrebno i parlament je sada glasao za to.

Ali da li će svi birači to prihvatiti?


Pogledajte video: Šta je recesija


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.