„Srbija protiv nasilja". Protesti u više gradova Srbije, demonstranti poručuju da neće odustati

Protestne šetnje održane u desetak gradova širom Srbije, studenti se pridružili demonstracijama.
protest u Beogradu
BBC

Osmi put od početka maja, hiljade ljudi izašlo je na ulice gradova u Srbiji kako bi izrazili negodovanje zbog porasta nasilja, pogotovo posle dva masovna ubistva na teritoriji glavnog grada u samo dva dana.

Protesti su održano istovremeno u desetak gradova širom Srbije, pored Beograda, izašlo se na ulice i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, Subotici, Zrenjaninu i Šapcu.

Demonstrantima su se u ovim gradovima pridružili i studenti, a protesti i šetnje protekli su bez incidenata

Na protestima pod sloganom „Srbija protiv nasilja," koji su počeli posle dve velike tragedije u kojima je ubijeno 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, opozicija traži promene u vladi i uopšte odlučnije postupanje državnih organa u rešavanju najvećih društvenih problema.

Opozicija kritikuje vlast da je godinama doprinosila stvaranju ambijenta u društvu koji je doveo do porasta nasilja, što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici poriču i uzvraćaju da je upravo opozicija ta koja poziva na nasilje i da je „zloupotrebila tragedije u političke svrhe".

Vučić je pozvao opoziciju na razgovor, što ona odbija, a nagovestio je i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja godine.

Opozicija na izbore za sada ne pristaje i traži najpre ispunjenje svih zahteva protesta, što Vučić kategorički odbija.

Ovo su do sada najmasovnije demonstracije protiv Vučića i njegove vlasti.

Vučić i njegova partija Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine i imaju sve poluge moći u svojim rukama.

Neke partije opozicije kao rešenje za izlaz iz krize predlaže prelaznu, tehničku vladu koja bi pripremala uslove za buduće izbore, što Vučić kategorički odbija.

protest u Beogradu
BBC

U Beogradu su demonstranti, posle kraćeg okupljanja ispred Narodne skupštine u centru grada, u šetnji došli do međunarodnog auto-puta koji je bio blokiran nešto više od sata.

  • Професор

    25.06.2023 12:29
    Шетња која је постала сама себи циљ. Све више људи се пита има ли смисла овај протест и шта тражимо ако Ђилас поручује да се власт не мења на улици и ко је уопште поменуо радикализацију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.