Španija i politika: Jednostavan vodič kroz vrele letnje izbore

Ovi krajnje neobični izbori održavaju se u jeku leta, posle četiri godine vladavine levičara.
Supporters of People's Party (PP) shelter from the heat during a rally with opposition leader Alberto Nunez Feijoo at Retiro park ahead of elections in Madrid, Spain, June 18, 2023.
Reuters
Temperature u završnoj fazi kampanje dostigle su 40 stepeni Celzijusa i milioni birača biće na odmoru

U Španiji će u nedelju biti održani veoma neobični izbori na vrhuncu užarenog leta, posle četiri godine vladavine levičara.

Predsednik vlade Pedro Sančez raspisao je izbore kao odgovor na izuzetno loše rezultate na lokalnim izborima održanim u maju na kojima je njegova Socijalistička stranka dobila manje glasova od glavnog suparnika, konzervativne Narodne stranke.

U Španiji, koja ima 48 miliona stanovnika, nikada do sada u istoriji opšti izbori nisu održani usred leta.

Mnogi su kritikovali datum održavanja izbora - 23. jul - kada temperature u mnogim delovima Španije dostižu 40 stepeni Celzijusa i kada je do 10 miliona Španaca na odmoru.

Narodna stranka (PP) Alberta Nunjeza Fejoha očekuje pobedu, ali se njihova prednost, prema predizbornim anketama, smanjila.

Da bi osigurali većinu, potrebno im je da obezbede više od polovine od 350 mesta u donjem domu španskog parlamenta.

Španci će glasati i za gornji dom.

Predizborne ankete ukazuju da ni Narodna stranka, ali ni socijalisti neće osvojiti dovoljno glasova da sami obrazuju vladu.

Konzervativcima će verovatno biti potrebna podrška krajnje desničarske stranke Voks, dok su Sančezovi socijalisti okrenuti levičarskoj grupaciji Sumar kao mogućem partneru za obezbeđivanje većine.

Pristanak na seks, nacionalizam i privreda

LGBT i rodna pitanja postala su važna u predizbornoj kampanji.

Opozicione Narodna stranka i Voks oštro su kritikovale nove zakone levičarske vlade o pravima transrodnih ljudi, kao što je olakšavanje promene pola, ali i pitanje abortusa.

Takođe se protive španskom kontroverznom zakonu o pristanku na seks, poznatom kao „Samo da znači da".

Usvojen je prošlog avgusta, ali je stvorio rupu koja je omogućila smanjenje zatvorske kazne za više od 1.000 osuđenih silovatelja, a Sančez je na kraju morao da se izvini i postara da se izmene tog pravnog akta što pre usvoje.

Pojedini visoki zvaničnici stranke Voks izrazili su sumnju da rodno nasilje uopšte postoji, što je izazvalo napetosti u odnosima sa njihovim mogućim konzervativnim partnerima.

Nacionalizam je takođe vruća tema u kampanji.

Narodna stranka i Voks proglasili su Sančeza „izdajnikom" zbog ukidanja zatvorskih kazni političarima koji se zalažu za nezavisnost i degradaciju krivičnog dela otcepljenja.

Jedna od delotvornijih desničarskih taktika je optuživanje premijera da se oslanja na separatiste kako bi usvojio ključne reforme.

Optuživan je zbog pakta sa baskijskom separatističkom strankom Bildu, na čijem čelu je Arnaldo Otegi, koji je bio u zatvoru zbog zločina ekstremističke grupe Eta.

A banner of Prime Minister Pedro Sanchez reads "Que te vote Txapote, traitor!" on 10 September, 2022
Fernando Sanchez/Europa Press via Getty Image
Slogan „Neka Tkapote glasa za tebe" optužuje Pedra Sančeza da se oslanja na podršku separatističkih ubica

Slogan Que te vote Txapote, što znači „Neka Tkapote glasa za tebe", odnosi se na drugog ekstremistu Ete odgovornog za niz smrtonosnih terorističkih napada.

Kako se Španija bori sa velikim sušama i toplotnim talasima, većina stranaka ističe da ima mere za borbu protiv klimatskih promena.

Jedino se u izbornom programu stranke Voks ne navode pojedinosti u vezi sa ovim pitanjem.

Iako je za većinu birača ekonomija najveći problem, kampanje se uglavnom bave drugim pitanjima.

Španija beleži ekonomski rast, a inflacija je u junu spala na ispod dva odsto, među najnižim stopama u Evropi.

Ali sumorna stopa nezaposlenosti je jedno od najčešćih aduta koje opozicije koristi u napadima na aktuelnu vlast.

U maju, Španija je zabeležila najvišu stopu nezaposlenosti u EU, 12,7 odsto.

Ko je u žiži?

Pedro Sančez

Spanish People's Party candidate Alberto Nunez Feijoo and Spain's Prime Minister and Socialist candidate Pedro Sanchez talk before a televised debate
Reuters
Predsednik vlade Pedro Sančez zakazao je vanredne izbore, ali Alberto Nunjez Fejho ima najveće izglede za pobedu

Postao je prvi političar u Španiji koji je došao na vlast skupštinskim izglasavanjem nepoverenja tadašnjem premijeru 2018. godine.

Zatim je tesno dobio poverenje u skupštini u januaru 2020. da napravi prvu koalicionu vladu Španije od ponovnog uspostavljanja demokratije kasnih 1970-ih.

Pedro Sančez (51), smatra se strastvenim proevropskim političarom i tečno govori engleski; predavao je ekonomske nauke u Španiji i kratko je radio za visokog predstavnika UN-a u Bosni i Hercegovini.

Njegov način vladanja nazvan je sančizam, a njegovi protivnici su izbore označili kao izbor između Sančizma i Španije, sugerišući da on predstavlja pretnju zemlji, njenim tradicijama i vrednostima.

Bio je glavni zagovornik donošenja zakona kojim će se obnoviti dostojanstvo žrtava diktatora Franciska Franka, podržao je pravo radnika na menstruaciju i zakone koji proširuju prava na abortus.

Ali ovi vanredni izbori bi mogli da budu veliki rizik, jer ankete pokazuju da njegova stranka zaostaje za konzervativnim suparnicima.

Sančez je optužio Narodnu partiju da pokušava da Španiju ubaci u „zlokobni vremeplov" uz podršku krajnje desnice, Voksa, i da vrati zemlju „ko zna gde".

španija, katalonija
BBC
Katalonija je najjače uporište separatističkog pokreta

Alberto Nunjez Fejho

Spanish People's Party leader and candidate for Prime Minister, Alberto Nunez Feijoo takes part in the kick-off event for the general election campaign,
Alejandro Garcia/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Fejho nije baš oduševljen idejom da bude u koalicionoj vladi sa partijom krajnje desnice

Vođa Narodne stranke svesno gaji imidž nenametljivog političara, rekavši nedavno da „ono što pojedinima može biti dosadno, mislim da većina građana smatra osobinama koje premijer treba da ima".

Ali je Sančezu u njihovom jedinom televizijskom izbornom duelu, rekao da nema pravo da drži predavanja o političkim koalicijama, jer se on oslanja na separatiste.

Bivši državni službenik rođen u Galiciji na severozapadu Španije, predvodi konzervativce od 2022. godine.

Obavljajući funkciju predsednika bivše nacionalne zdravstvene službe i pošte, stekao je ugled čoveka na koga se može osloniti.

Santjago Abaskal

Spain's far-right Vox party leader Santiago Abascal gestures to his supporters during an opening campaign rally
Reuters
Stranka Santjaga Abaskala se oštro suprotstavlja istopolnim brakovima, usvajanju dece od strane istopolnih parova, abortusu, eutanaziji, i pravima transrodnih ljudi

Predvodi krajnje desničarsku stranku Voks u čijem je osnivanju učestvovao 2014. godine, a poznat je po kontroverznim izjavama.

Rekao je da ne veruje u klimatske promene i kritikovao je „totalitarni zakon rodne ideologije", za koji tvrdi da kriminalizuje muškarce.

Prošlog meseca je iskoristio nerede u Francuskoj da pozove na primenu strože imigracione politike.

„Evropi preti rulja antievropljana... koja nije voljna da se prilagodi našem načinu života i našim zakonima", rekao je on.

„Evropa ne može da nastavi da prihvata imigrante iz muslimanskih zemalja", smatra on.

Voks je već napravio koaliciju sa konzervativcima u desetinama gradova i tri autonomna regiona - Ekstremaduri na zapadu, Valensiji na istoku i Kastilji i Leonu, severno od Madrida.

Na Balearskim ostrvima, Voks je postigao dogovor sa Narodnom strankom, ali nema predstavnika u vladi.

Sada i Abaskal traži udeo u vlasti.

Gaji bliske veze sa drugim evropskim ekstremno desničarskim i nacionalističkim grupama, od vladajućeg mađarskog Fidesa i francuskog Nacionalnog okupljanja, do stranke Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Meloni je podržala Voksovu predizbornu kampanju video snimkom u kojem je istakla „veliko prijateljstvo" dve stranke.

Jolanda Dijaz

Spain's left-wing Sumar leader Yolanda Diaz speaks at the opening campaign rally ahead of the July 23 snap election, in A Coruna, Spain, July 6, 2023
Reuters
Jolanda Dijaz je u Španiji stekla popularnost izjavama koje privlače ogromnu pažnju medija

Ako bi Voks mogao da bude presudan igrač za pobedu Narodne stranke Alberta Nunjeza Fejhoa, onda bi za socijaliste to bio savez Sumar (Jedinstvo) Jolande Dijaz koji objedinjuje 15 levičarskih grupa.

Bivša komunistkinja, bila je drugi zamenik premijera Španije, kao i ministarka rada, a želi da bude i prva žena na čelu Španije: „Jer, došlo je vreme žena, a žene žele da budu one koje stvaraju istoriju".

Sumar je napravio veliki korak u privlačenju glasova mladih, obećavši da će ljudima uzrasta od 18 do 23 godine biti isplaćeno 20.000 evra.

Dijaz je popularna političarka koja je pomogla da se iznos minimalne zarade poveća na 1.259 evra i ukinu nepopularni zakoni o radu.

Ko je favorit?

Iako predizborne ankete pokazuju da im se prednost smanjila, konzervativci i Fejho su favoriti.

Ali možda će morati da naprave koaliciju sa Voksom kako bi obezbedili većinu i izbegli ponavljanje izbora.

Poslednje ankete pokazuju da Narodna partija može da računa na između 32 i 34 odsto glasova, a Sančezovi socijalisti nad 28-29 procenata.

Voks ima podršku 13-14 odsto, a Sumar 12-13 procenata glasača.

Kako je za apsolutnu većinu potrebno 176 mesta u parlamentu, prema ovim predizbornim anketama, nijedna stranaka ne može da je ostvari.

Narodna stranka i Voks: Nelagodno prijateljstvo

Iako je Voks napravio velike korake da obezbedi sporazume o podeli vlasti sa konzervativcima u tri autonomna regiona Španije, i slične dogovore u Mursiji i na Balearskim ostrvima, Fejho nije baš oduševljen mogućom vladajućom koalicijom sa krajnjom desnicom.

Čini se da Sančezove optužbe o „sramnom" dogovoru sa Voksom uznemiruju predsednika Narodne stranke.

U njihovom TV duelu, Fejho je rekao da Voksov lider Abaskal neće biti član buduće vlade „ako mojoj stranci ne bude bila potrebna njegova podrška".

Čak je Sančezu i njegovim socijalistima ponudio dogovor da poražena stranka podrži pobednika tako da nijedna ne bi morala da se oslanja ni na tvrdu desnicu niti na levicu.

Ali Voks bi mogao da bude jedina mogućnost za Narodnu partiju.

Prošlog meseca Marija Gvardiola, predsednica regionalnog odbora Narodne partije u Ekstremaduri, rekla je da nikada neće vladati sa strankom koja „dehumanizuje imigrante" i „osporava" prava LGBT ljudi.

Kasnije je promenila stav i poželela dobrodošlicu Voksu u vladu sa njenom partijom, poručujući da „moja reč nije toliko važna koliko je važna budućnost Ekstremadure".

Osim oštre osude istopolnih brakova, mogućnosti da istopolne zajednice usvajaju decu, abortusa, eutanazije i prava transrodnih ljudi, Voks je podršku zadobio i zbog nedvosmislene osude katalonskog nacionalizma.

Stranka je takođe izrazila neslaganje sa statusom Gibraltara, britanske prekomorske teritorije na južnom kraju Iberijskog poluostrva.

Prošle godine Voks se usprotivio izveštajima o razgovorima Velike Britanije i Španije, upozoravajući da je „svaki sporazum koji ne odobrava priznanje suvereniteta Španije nad Gibraltarom čin izdaje".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC