Fudbal i nasilje: Navijač atinskog AEK-a ubijen u tuči sa pristalicama zagrebačkog Dinama

U velikoj tuči navijača AEK-a i Dinama izboden 22-godišnji mladić koji je potom podlegao povredama.
policija u Grčkoj
ORESTIS PANAGIOTOU/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Policija u Grćkoj (arhivska fotografija)

Navijač grčkog Fudbalskog kluba AEK ubijen je u ponedeljak uveče u Atini u velikoj tuči sa pristalicama zagrebačkog Dinama, preneli su grčki mediji, pozivajući se na policiju.

U velikim neredima uoči duela dva kluba u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, najjačeg evropskog klupskog takmičenja, oko 200 navijača Dinama su napali pristalice AEK-a.

Mladić je preminuo od više uboda nožem zadobijenih u tuči desetina navijača sa obe strane, u atinskom predgrađu Nea Filadelfija.

U tuči je povređeno još najmanje desetak navijača, a policija je uhapsila blizu 100 izgrednika, pišu grčki Prototema i Katemerini.

Grčki mediji pišu i da jedan 17-godišnjak ima teške povrede mozga od udarca kamenom u glavu.

Prema izveštajima, grupa od oko 150-200 Dinamovih pristalica pristigla je u ponedeljak uveče u Atinu, iako je još ranije Evropska fudbalska unija (UEFA) utakmice hrvatskog i grčkog predstavnika označila kao visokorizične i zabranila prisustvo gostujućih navijača.

Grčka policija je pratila autobuse i automobile sa navijačima Dinama od ulaska u zemlju, ali im je izgubila trag kada su oni izašli iz vozila.

Došli su do stadiona AEK-a, gde su i domaći tim i Dinamo prethodno imali treninge, a u kafićima ispred fudbalskog objekta sedeli su navijači atinskog kluba.

Pristalice zagrebačkog Dinama su se zaleteli na navijače AEK-a i zasuli ih raznih predmetima, prema nekim izveštajima, i Molotovljevim koktelima.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci direktne tuče, u kojoj su korišćeni i noževi, a 22-godišnji navijač AEK-a je zadobio više ubodnih rana i potom preminuo u bolnici.

Prema izveštajima grčkih medija, koji se pozivaju na specijalizovane navijačke sajtove, pristalicama hrvatskog kluba u napadu se pridružila i grupa navijača atinskog Panatinaikosa.

Od ranije je poznato da su navijači Dinama i Panatinaikosa u odličnim odnosima.

U Atini je 2015. bilo i sukoba navijača Dinama i Crvene zvezde, koji su u dobrim odnosima sa navijačima Olimpijakosa, gradskim rivalom Panatinaikosa.

Hrvatski fudbalski klub Dinamo je objavio saopštenje u kojem je snažno osudio nerede i izrazio saučešće porodici preminulog navijača.

„Kao sportska organizacija, uvek smo posvećeni promovisanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima.

„Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju fudbala kao sporta koji spaja ljude i kulture", piše u saopštenju Dinama.

Sajt grčkog lista Neos Kosmos podseća da su ranije događali incidenti sa tragičnim ishodom u vezi sa fudbalom u Grčkoj.

Samo u poslednje tri godine u Grčkoj su zabeležena tri smrtna slučaja u huliganskim obračunima, podseća Neos Kosmos.

U februaru 2022. godine, 19-godišnji Alkis Kampanos izgubio je život tokom tuče pristalica rivalskih klubova iz Soluna - Arisa i PAOK-a.

Upravo je ovaj tragičan događaj primorao vladu da konačno donese oštrije mere u pokušaju da se obračuna sa huliganima, povećavajući zaprećene kazne za krivična dela u vezi sa nasiljem u fudbalu i sportu sa šest meseci na pet godina zatvora.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Joca

    08.08.2023 10:15
    "Od ranije je poznato da su navijači Dinama i Panatinaikosa u odličnim odnosima."

    Ček ček... Ovo je ono kao bratski grad ili poslovni partner?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.