Rusija i Ukrajina: Zelenski nazvao Rusijom „zlom kojem se ne može verovati", Iran optužuje Ameriku da želi nastavak rata

Oprečni statovi na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.
Ukrainian President Volodymyr Zelensky addresses the UN General Assembly in New York. Photo: 19 September 2023
EPA-EFE/REX/Shutterstock

Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao svet da se ujedini kako bi se okončala ruska invazija na njegovu zemlju, lider Irana Ebrahim Raisi optužuje Ameriku za eskalaciju sukoba na istoku Evrope.

„Zlu se ne može verovati", rekao je Zelenski na Generalnoj skupštini UN.

U strastvenom govoru u Njujorku, Zelenski je rekao da Moskva, opremljena nuklearnim naoružanjem, mora biti zaustavljena „u nameri da gurne svet u završni rat".

Optužio je Rusiju da koristi sva moguća sredstva za ratovanje - od hrane do energije.

Ali ne misle svi svetski lideri kao Zelenski.

Iranski predsednik kaže da Vašington podstiče sukob u Ukrajini.

„Sjedinjene Američke Države su raspirile vatru nasilja u Ukrajini kako bi oslabile evropske zemlje. Ovo je, nažalost, dugoročni plan", rekao je on u Njujorku.

I Amerika i Iran aktivno učestvuju u ratu u Ukrajini, snabdevajući Kijev, odnosno Moskvu naoružanjem.

Od početka rata u februaru 2022. godine, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je Kijevu desetine milijardi dolara u vojnoj opremi.

Iran je optužen da snabdeva Moskvu dronovima-kamikazama šahed.

U govoru u kojem je najviše govorio o „opasnosti koju Rusija predstavlja za svet", Zelenski je rekao da se drugi zajednički izazovi, kao što su klimatske promene, mogu rešiti tek nakon što Moskva bude potisnuta iz Ukrajine.

„Dok Rusija gura svet u završni rat, Ukrajina čini sve da obezbedi da se posle ruske agresije niko u svetu ne usudi da napadne bilo koju naciju", rekao je Zelenski svetskim liderima na godišnjoj Generalnoj skupštini.

Kaže i da Rusija „jednostavno nema pravo da drži nuklearno oružje" i da „okupator mora da se vrati u svoju zemlju".

„Moramo biti ujedinjeni da to uspemo, i uradićemo to! rekao je Zelenski.

Optužio je Moskvu da je izvršila „genocid" otimanjem ukrajinske dece i poručio da ratni zločini moraju da budu kažnjeni.

U martu je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodne protivpravne deportacije ukrajinske dece u Rusiju.

Moskva je više puta negirala optužbe Ukrajine, a zatražila je od Međunarodnog suda da odbaci tužbu Kijeva.

Ukrajinski predsednik je potom upozorio na „mutne dogovore" kako bi pokušao da okonča rat - najveći u Evropi od Drugog svetskog rata - pod nepoštenim uslovima.

Ali njegova ključna poenta je bila da upozori međunarodnu zajednicu da će ishod rata uticati na sve.

Cilj Rusije je, kako je rekao, da pretvori Ukrajinu u „oružje protiv vas, protiv međunarodnog poretka zasnovanog na propisima i pravilima".

Međutim, od početka invazije na Ukrajinu, mnoge zemlje su ojačale veze sa Rusijom, pogotovo ekonomske.

Pre nekoliko dana, rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje, zapravo platformu za buduće mirovne pregovore, u kojem je istaklo da polazna osnova mora da bude da su četiri ukrajinske oblasti, koje je Moskva suprotno međunarodnom pravu prisvojila septembra 2021. godine, sada ruske teritorije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.