Rusija i Ukrajina: Pomilovan ubica ruske novinarke Ane Politkovskaje jer je ratovao u Ukrajini

Bivši policajac, koji je osuđen zbog ubistva novinarke Ane Politkovskaje 2006. godine, osuđen je 2014. na 20 godina zatvora.
Anna Politkovskaya
Getty Images

Jedan od muškaraca osuđenih za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje iz 2006. godine oslobođen je pošto je ratovao ruskoj vojsci u Ukrajini, saopštio je njegov advokat.

Sergej Hadžikurbanov, bivši moskovski policajac, osuđen je na 20 godina zatvora 2014. godine.

Ali ruski predsednik Vladimir Putin ga je pomilovao pošto je odslužio šest meseci u vojsci tokom rata u Ukrajini, rekao je njegov advokat Aleksej Mihalčik.

Hadžikurbanov je jedan od petorice osuđenih zbog ovog zločina.

Politkovskaja, istraživačka novinarka koja je javno kritikovala rat u Čečeniji, ubijena je u liftu u bloku zgrada gde je živela.

Njen rad u novinama Novaja gazeta nagrađen je u inostranstvu zbog upornog izveštavanja o kršenjima zakona ruske vojske u Čečeniji.

Članci koje je pisala, u kojima je oštro kritikovala Putina, čiji je drugi mandat bio na snazi, i čečenske lidere, razljutili su mnoge u vlasti.

Hadžikurbanov je osuđen zbog pružanja logističke podrške za njeno ubistvo.

„Kao borac specijalnih snaga, on je pozvan da potpiše ugovor kako bi učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji.

„Kada je ugovor istekao, predsednik ga je pomilovao dekretom", rekao je njegov advokat.

Ministarstvo odbrane Rusije regrutuje zatvorenika za rat u Ukrajini, što je praksa uvedena za plaćenike grupe Vagner, koja je regrutovala zatvorenika da se bore u Ukrajini, a zauzvrat im je obećan oprost kazne.

Na suđenju 2014. godine zbog ubistva Politkovskaje, Rustam Mahmudov je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog toga što je pucao u nju.

Njegov rođak Lom-Ali Gaitukajev, još jedan član grupe optužene za pripremu njenog ubistva, osuđen je na istu kaznu.

Mahmudovljevoj braći Džabrailu i Ibragimu određene su kazne od 14, odnosno 12 godina zatvora.

Nije utvrđeno ko je bio nalogodavac.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Steva

    15.11.2023 09:15
    a ko je ubio Đinđića ?
    Nije utvrđeno ko je bio nalogodavac.

    Nikada ni neće biti utvrđen,ali zna narod odakle potiče svo to zlo i nažalost plaća svojom glavom borbu za istinu i za neko bolje sutra.Džaba vam proklete teritorije kada ubijate sopstveni narod koji vapi za slobodom i za istinom i beži u beli svet da udahne tračak civilizovanog i normalnog života.
  • Steva

    15.11.2023 09:10
    a ko je ubio Đinđića ?
    Nije utvrđeno ko je bio nalogodavac.

    Nikada ni neće biti utvrđen,ali zna narod odakle potiče svo to zlo i nažalost plaća svojom glavom borbu za istinu i za neko bolje sutra.Džaba vam proklete teritorija kada ubijate sopstveni narod koji vapi za slobodom i za istinom i beži u beli svet da udahne tračak civilizovanog i normalnog života.
  • 002211

    15.11.2023 09:09
    Ironija i paradoks.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.