Umro Ratko Božović, profesor i sociolog kulture

Bivši profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Podgorici preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Radoslav Ratko Božović, univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik, preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu gde je rukovodio smerom „Sociologija kulture i kulturna politika" na postdiplomskim studijama.

Predavao je i na Fakultetu dramskih umetnosti, Fakultetu likovnih umetnosti, Filološkom fakultetu i Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, kao i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Bio je autor oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore.

U oktobru ove godine objavio je poslednju knjigu „Tajne dijaloga".

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci, danas najvećem gradu Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Gimnaziju je završio u Nikšiću, Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine, magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, navodi se na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Uručene su mu nagrade „Đorđe Fišer" 2012. godine za doprinos razvoju humora i satire, „Radoje Domanović" 2016. godine za teorijski pristup satiri, „Tipar" za životno delo za humor i satiru 2016, nagrade za studiju „Paradoksi medijske slobode" časopisa Dialogos za najbolje delo u regionu iz teorije medija i druge.

Bio je dopisnik francuskog časopisa Nova demokratija iz Jugoslavije, urednik edicije „Kultura i društvo" i biblioteke „Poenta".

Profesor Božović je tokom 1990-ih bio i učesnik demonstracija protiv vlasti Slobodana Miloševića, kada je podržavao studente u pobuni protiv tadašnjeg režima.

Ovaj vid pobune smatrao je „najčistijim vidom društvenog otpora" koji je pokazao „stremljenje tadašnje omladine ka Evropi i svetu, evropskim vrednostima".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Banderaš

    23.11.2023 14:58
    Izuzetno kultura, pristojan i pametan, vrhunsko obrazovan, oštrouman čovek .
    Šteta što takvih pristojnih i obrazovanih ljudi nema na srpskoj javnoj sceni kao što je to profesor Božović.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.