Napoleon: Velika romansa sa Žozefinom, šta je istina, a šta mit

Ljubavna priča francuskog vladara i žene koju je zvao „Žozefina" predstavlja središte zapleta novog filma Ridlija Skota.
serija
Apple TV+

Odnedavno u bioskopima možemo gledati film Napoleon Ridlija Skota, u kom Hoakin Finiks i Vanesa Kirbi tumače glavne uloge. Istoričarku Ketrin Estberi je zanimalo šta znamo o romansi Napoleona i Žozefine na osnovu istorijskih izvora.

Ljubav između Napoleona i žene koju je zvao „Žozefina" predstavlja središte zapleta novog filma Ridlija Skota.

On prikazuje Napoleona kao osobu koja, kako je reditelj rekao: „pokorava svet pokušavajući da osvoji njeno srce, a kada u tome omane, pokorava svet da bi je uništio, i u ostvarivanju tog nauma uništava sebe."

Vest da će Vanesa Kirbi glumiti Žozefinu izazvala je podozrenje među istoričarima.

Kirbi je značajno (14 godina) mlađa od Hoakina Finiksa, tumača glavnog lika, dok je, zapravo, Žozefina bila šest godina starija od Napoleona.

U razgovoru za Njujorker, Skot je istoričarima koji ukazuju na netačnosti u filmu preporučio da „se pozabave svojim životima", ali razlika između Napoleona i Žozefine značajno je uticala na njihove živote - i njihovu ljubav.

Mari Žozef Roz je tokom Francuske revolucije izgubila muža, nakon čega je u skromnim uslovima podizala dvoje dece. Bilo joj je uskraćeno pravo na bogatstvo koje je njena porodica stekla zahvaljujući šećernim plantažama u Martiniku, kao i pravo na imovinu koju je za sobom ostavio njen muž.

U tom periodu je bila u trećoj deceniji života i, prema društvenim konvencijama, važila je za stariju osobu, ali je činila sve što je mogla kako bi postala deo pomodnog pariskog društva - zbližila se sa vodećim političarem Polom Barasom, koji joj je činio brojne usluge.

Brak sa Napoleonom

Nagovorili su je da se uda za perspektivnog mladog korzikanskog generala Napoleona Bonapartu, kog je potpuno zaludela.

Samo nekoliko meseci pošto ju je upoznao - i gotovo odmah nakon njihovog venčanja u martu 1796. godine - general je poslat u Italiju sa zadatkom da predvodi Revolucionarnu vojsku.

Tokom pohoda u Italiju pisao joj je pisma raspaljena strašću. U njima je bilo toliko emotivnih ucena da brojni izlivi ljubavi deluju više kao pretnja nego kao izraz nežnosti.

„Nijedno pismo mi nisi poslala; ne zanima te kako ti je muž", podiže glas u jednom od njih.

„Od tebe ne dobijam novosti i siguran sam da me više ne voliš", očajava u drugom.

„Svakog dana brojim tvoja nedela. Raspirujem bes u sebi kako bih prestao da te volim. Đavola, moja ljubav tako samo jača".

Vanesa Kirbi igra Mari Žozef Roz de Beornis, koju Napolen u novom filmu Ridlija Skota zove 'Žozefina'
Apple TV+
Vanesa Kirbi igra Mari Žozef Roz de Beornis u novom filmu Ridlija Skota

Morala je da istrpi mnogo toga kada mu se pridružila u Italiji - pratio je svaki njen korak i otvarao njena pisma.

Do trenutka kada su ponovo bili zajedno, njegova ljubav je splasnula - iako ga je i dalje nagonila da je kontroliše.

On je shvatio da su njena poznanstva korisna i prihvatio činjenicu da ne gaje uzajamno ista osećanja.

Već 1797, ranije burne romaneskne ispade zamenio je drugačiji ton, i do 1800. pisma su odisala hladnim tonom. Obraćao joj se formalno, uz poneki kliše, poput „hiljadu nežnosti".

Moćan par

Kao žena slavnog ratnog heroja, Žozefina je iskoristila političke veze za sopstveni interes, verovatno kao sredstvo odupiranja kontroli koju je Napoleon želeo da nametne nad njom do kraja njenog života.

Protivnici, a među njima su bili i pojedini članovi Napoleonove porodice, bili su svesni da bi par mogao da bude veoma moćan kao tim, i stoga su rado smišljali spletke s ciljem da srozaju Žozefinin ugled.

Pisma koje je slala ljubavniku Ipolitu Šarlu pokazuju da je njena pozicija bila veoma teška.

Napoleon je bio u Egiptu kada je saznao da ga ona vara.

Pismo njenom bratu u kome je o tome govorio presreli su i objavili Englezi i ubrzo je postalo popularno u Francuskoj.

Isprva besan, oprostio joj je kad se vratio u Francusku, a ona je podržala političke ujdurme zahvaljujući kojima je 1799, posle državnog udara, došao na vlast.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.