BBC izbor za sportistu godine: I Novak Đoković među kandidatima

Glasajte na sajtu BBC-ja.
Graphic showing Erling Haaland, Simone Biles, Max Verstappen, Siya Kolisi, Aitana Bonmati and Novak Djokovic
BBC Sport

Najbolji teniser sveta Novak Đoković jedan je od šest kandidatima za sportistu godine u izboru BBC-ja.

Glasanje na sajtu BBC-ja traje do 12. decembra, a nagrada najboljem sportisti biće dodeljena 19. decembra u uživo emisiji.

Prošlogodišnji osvajač prestižne nagrade je fudbaler Lionel Mesi koji je sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ovogodišnji kandidati pored Novaka Đokovića su: gimnastičarka Simon Bajls iz Sjedinjenih Američkih Država, fudbalerka Ajtana Bonmati iz Španije, fudbaler Erling Haland iz Norveške, ragbista Sija Kolisi iz Južnoafričke Republike i vozač Formule 1 Maks Verštapen iz Holandije.

Možete da glasate samo jednom.

- Predstavljamo kandidate -

Simon Bajls, gimnastičarka iz SAD

Simone Biles
BBC Sport

Nakon što je napravila dvogodišnju pauzu u gimnastici zarad poboljšanja mentalnog zdravlja, četvorostruka olimpijska šampionka Simon Bajls vratila se takmičenju u velikom stilu osvojivši četiri zlatne medalje i jednu srebrnu na Svetskom prvenstvu u oktobru.

Drugim zlatom - u višeboju - postala je gimnastičarka sa najviše medalja u istoriji.

Ona je do sada osvojila ukupno 37 olimpijskih i svetskih medalja, čime je nadmašila Belorusa Vitalija Šerba koji je sa 33 odličja držao rekord iz 1990-ih.

Bajls (26) je osvojila i svoju osmu medalju u višeboju u američkoj gimnastici, oborivši 90-godišnji rekord koji je držao Alfred Jokim.

Ajtana Bonmati, fudbalerka iz Španije

Aitana Bonmati
BBC Sport

Ajtana Bonmati je imala izuzetno uspešnu godinu i sa klubom, Barselonom, i sa reprezentacijom.

Ova 25-godišnja fudbalerka sredine terena proglašena je za igračic turnira pošto je Španija prvi put osvojila Svetsko prvenstvo za žene, postigavši tri gola na turniru u Australiji i Novom Zelandu.

Sa Barselonom je osvojila titulu u Španiji i Ligu šampiona, u avgustu je proglašena za najbolju fudbalerke Evrope, a u oktobru je dobila Zlatnu loptu - za najbolju igračicu sveta.

Novak Đoković, teniser iz Srbije

Novak Djokovic
BBC Sport

Osvajanjem rekordne 10. tiule na Australijan openu u januaru 2023, Novak Đoković je započeo još jednu dominantnu godinu, da bi mu je uspeh na Otvorenom prvenstvu Francuske - Rolan Garosu - obezbedio 23. grend slem titulu, čime je nadmašio sve konkurentne.

Tada je postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio svaki grend slem najmanje tri puta.

U septembru, 36-godišnjak je osvojio US Open i obezbedio 24. grend slem titulu, po čemu je rekorder.

Isto toliko osvojila je i Australijanka Margaret Kort, ali je većinu osvojila pre takozvane Open ere u tenisu, odnosno dok ovaj sport još nije bio profesionalan.

Đoković je oborio još neke rekorde: osvojio je rekordnu sedmu titulu u ATP finalu i nadmašio Štefi Graf za najviše nedelja provedenih kao broj jedan na svetu - trenutno je na 400.

Erling Haland, fudbaler iz Norveške

Erling Haaland
BBC Sport

Golovi Erlinga Halanda pomogli su Mančester sitiju da osvoji tripletu - titule prvaka Engleske, šampiona Evrope i trofej u FA kupu u sezoni 2022/23.

Ovom 23-godišnjem napadaču pripala je Zlatna kopačka Premijer lige sa rekordnih 36 golova u 38 utakmica tokom cele sezone, a njegova 52 gola u svim takmičenjima je najveći broj za nekog igrača kluba Premijer lige u sezoni.

Među nizom pojedinačnih nagrada, Halandu je dodeljen Trofej Gerd Miler za najboljeg strelca na dodeli FIFA Zlatne lopte.

U glasanju za najboljeg fudbalera sveta, bio je drugi, iza Mesija.

U novembru je postao najbrži čovek koji je postigao 50 golova u Premijer ligi u samo 48 utakmica.

Sija Kolisi, ragbista iz Južne Afrike

Siya Kolisi
BBC Sport

Sija Kolisi je predvodio Južnu Afriku do istorijske četvrte titule Svetskog kupa u ragbiju pobedom od 12-11 nad Novim Zelandom u finalu u oktobru.

Time je postao tek drugi kapiten koji je podigao trofej na uzastopnim turnirima posle legende Ričija Mekoa.

Ovaj 32-godišnjak se vratio u nacionalni tim tek tokom priprema za Svetsko prvenstvo nakon što je zadobio ozbiljnu povredu kolena u aprilu.

Maks Verštapen, vozač Formule 1 iz Holandije

Max Verstappen
BBC Sport

Maks Verštapen je postao trostruki svetski šampion Formule 1 u rekordnoj sezoni.

Ovaj 26-godišnjak je završio sezonu sa 19 pobeda u 22 trke, što je 86,4 odsto uspešnosti, čime je nadmašio prethodni rekord od 75 odsto koji je postavio Alberto Askari 1952. godine.

Verštapen je postao i prvi vozač koji je vodio više od 1.000 krugova tokom sezone, a osvojio je i najviše bodova poena svih vremena (575) i najveću pobedničku prednost u šampionatu vozača.

Njegov klupski kolega iz Red Bula Serhio Perez završio je sezonu sa čak 290 bodova iza Verštapena.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC