Aleksej Navaljni: Lider ruske opozicije „udaljen iz zatvora"

Saradnici Alekseja Navaljnog kažu da već šest dana ne znaju gde se nalazi ruski opozicionar.
Jailed Russian opposition figure Alexei Navalny appears on a screen via a video link from his penal colony during court hearings in Moscow, 22 June 2023
EPA
Navaljni se na poslednjih nekoliko ročišta uključio putem video-poziva

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni „udaljen je" iz zatvora gde je služio kaznu i već šest dana nije poznato gde se nalazi, saopštila je Kira Jarmiš, njegova portparolka.

Kako je navela, Navaljni je kaznu služio u koloniji Melihovo, posebnoj vrsti zatvora u Rusiji koji je kilometrima udaljen od naseljenih mesta.

Ali, više nije na spisku zatvorenika.

Jarmiš je saopštila da Navaljni nije registrovan ni u ovoj koloniji, koja se nalazi na oko 235 kilometara od Moskve, ni u obližnjoj.

Očekivalo se da će ruski opozicionar biti prebačen u zatvorsku ustanovu sa strožim uslovima, nakon što mu je u avgustu produžena zatvorska kazna.

U petak, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da namerava da se ponovo kandiduje na izborima, koji se održavaju marta 2024. godine.

Navaljni je u avgustu proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije, pa je osuđen na još 19 godina zatvora.

Tada je saopšteno da će izdržavanje kazne morati da nastavi u zatvoru „specijalnog režima", tipu zatvora koji je inače rezervisan za opasne kriminalce, počinioce krivičnih dela i one koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Ruski opozicionar, koji je pred sudom odbacio krivicu, prethodno je bio osuđen na devet godina zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda.

Optužbe se smatraju politički motivisanim.

Saradnici Navaljnog prethodno su saopštili da nisu imali nikakve vesti o njemu šest dana.

Opozicionar se na poslednjih nekoliko ročišta nije pojavljivao pred sudom - uključivao se putem video-poziva, a iz zatvora su govorili da ne mogu da ga dovedu na suđenje zbog logističkih problema.

„Nije tajna ko je Putinov glavni protivnik na najavljenim izborima", kaže Leonid Volkov iz tima Navaljnog.

„[Putin] želi da učini ućutka Navaljnog i zato svako od nas mora da postane glas Navaljnog", dodaje.

Tokom više od decenije, Navaljni je nastojao da razotkrije korupciju u srcu vlasti, a njegove istrage videli su milioni ljudi.

Činilo se da je harizmatični aktivista jedini opozicionar koji ima moć da mobiliše veliki broj ljudi širom Rusije da izađu na proteste protiv vlasti.

Navaljni je 2020. godine otrovan u Sibiru, a laboratorijska istraživanja na Zapadu potvrdila su da je bio na meti nervnog agensa.

U trovanje je bilo umešano nekoliko agenata ruske tajne službe FSB, pokazalo je kasnije istraživanje Belingketa, nezavisnog centra za istraživačko novinarstvo sa sedištem u Holandiji.

Posle oporavka u Nemačkoj, Navaljni se 2021. godine vratio u Rusiju, iako je znao da mu preti hapšenje.

Uhapšen je odmah po sletanju na aerodrom u Moskvi.


Pogledajte video: Ko je Vladimir Putin


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Deda

    12.12.2023 10:43
    Udaljen iz zatvor zbog nedisciplinu.
  • Z

    11.12.2023 22:25
    Prpa bato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.