Ukrajina i Rusija: Mađarska blokirala pomoć EU od 50 milijardi evra za Kijev

Blokada je usledila samo nekoliko sati nakon što je Ukrajini dodeljen status pregovarača za članstvo u EU.
orban
Reuters/YVES HERMAN
Viktor Orban

Samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu Ukrajine u Evropsku uniju, Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći koju je evropska zajednica namenila Kijevu.

„Rezime noćne smene: veto za dodatni novac Ukrajini", rekao je mađarski premijer Viktor Orban posle razgovora u četvrtak u Briselu.

Lideri EU rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sledeće godine.

Za bilo koju odluku je neophodna saglasnost svih 27 zemalja članica bloka.

Dok nastavlja rat protiv Rusije, Ukrajini je neophodno da dobije finansijsku pomoć i od EU i od SAD, ali režim u Kijevu sustižu ne baš prijatne vesti.

Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su lideri EU odlučili da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom i da Gruziji daju status kandidata.

Mađarska, koja održava veze sa Rusijom uprkos sankcijama EU, dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez.

Dok su lideri ostalih 26 zemalja članica evropskog bloka glasali o odluci da Ukrajina počne pregovore o članstvu u EU, Orban je nakratko izašao iz sale, a posmatrači su ocenili da je to bio unapred planirani potez kako bi odluka prošla.

Portparol Šarla Mišela, predsednika Evropskog saveta, rekao je potom da je odluka jednoglasna.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozdravio je odluku EU o pregovorima o članstvu kao „pobedu".

Komentarišući Orbanovo protivljenje pomoći, holandski premijer Mark Rute je rekao: „Imamo još vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja".

„Lideri 26 zemalja su se dogovorili 26 zemalja", dodao je on.

„Orban i Mađarska za sada još nisu spremni. Prilično sam uveren da možemo da postignemo dogovor početkom sledeće godine. Mislim na kraj januara."

Na brifingu za novinare u ranim jutarnjim satima u petak, Mišel je rekao da su se svi lideri EU osim jednog složili oko paketa pomoći i širih budžetskih predloga za blok, iako u Švedskoj ta odluka treba da bude potvrđena u parlamentu.

„Verujem da ćemo početkom sledeće godine imati dogovor", dodao je.

Ukrajina se nadala i da će joj Amerika odobriti novi vojni paket od 61 milijardu dolara, ali su republikanci u Kongresu blokirali tu odluku.

Neposredno uoči treće posete Vašingtonu, Zelenski je bio na inauguraciji novog predsednika Argentine Havijera Mileija gde je sedeo u neposrednoj blizini Orbana.

Njih dvojica su snimljeni kako razgovaraju, a posmatrači su procenili da je dijalog bio „intenzivan", ali nije saopšteno šta su rekli jedan drugom.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine, Ukrajina i susedna Moldavija su podnele zahtev za pridruživanje EU.

Obe zemlje su dobile status kandidata prošlog juna, dok je Gruzija stavljena na čekanje.

Zelenski je bio oduševljen najavom EU o članstvu.

„Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača", napisao je on u objavi na društvenoj mreži Iks.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da je čast deliti put sa Ukrajinom ka pridruživanju EU sa Ukrajinom.

„Danas ne bismo bili ovde bez hrabrog otpora Ukrajine protiv brutalne invazije Rusije", napisala je ona.

Ranije ove godine, Moldavija je optužila Rusija želi da preuzme vlast u Kišinjevu.

Odluka od četvrtka ne garantuje Ukrajini članstvo, jer pregovori o pridruživanju EU mogu da potraju godinama.

Zemlje kandidati za članstvo u EU moraju da prođu niz reformi kako bi se pridržavale standarda u rasponu od vladavine prava do ekonomije, iako je izvršna vlast EU već pohvalila Ukrajinu za dovršetak više od 90 odsto koraka koji su do sada preduzeti na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan pozdravio je „istorijski" potez EU da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, nazvavši to „ključnim korakom ka ispunjenju njihovih evroatlantskih aspiracija".

Nemački kancelar Olaf Šolc pohvalio je ostale evropske lidere što su pokazali „snažan znak podrške", dodajući da je jasno da i Ukrajina i Moldavija pripadaju „evropskoj porodici".

Neimenovani diplomata na samitu rekao je da je navodno Šolcova ideja da Orban napusti prostoriju kako bi omogućio da glasanje o Ukrajini uspe.

Mađarski premijer se kasnije ogradio od kolega video porukom na Fejsbuku.

„Članstvo Ukrajine u EU je loša odluka. Mađarska ne želi da učestvuje u ovoj lošoj odluci".

orban
OLIVIER MATTHYS/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Orban je takođe tvrdi da Ukrajina ne bi trebalo da dobija velika sredstva od EU jer nije deo bloka.

Ranije u četvrtak, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da presušuje podrška Zapada Ukrajini.

„Izvinite na dozi vulgarnosti, ali Ukrajina je navikla da sve dobija besplatno, ali možda to neće doveka trajati", dodao je ruski lider.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Zovem se Stevo

    15.12.2023 09:57
    INAČE
    Mađarsku pod hitno izbaciti iz EU i ukinuti joj sve donacije i pristupne fondove.
    Mađarska treba da se vrati pod okrilje Rusije, tamo joj je oduvek i bilo mesto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.