Rusija i Ukrajina: Američki novinar Taker Karlson objavio da će intervjuisati Vladimira Putina

Poznati američki novinar objavio da je pažljivo planirao put u Moskvu i intervju.
Tucker Carlson
Reuters
Taker Karlson je uticajni američki novinar

Bivši voditelj američke televizijske mreže Foks njuz Taker Karlson kaže da će „uskoro" intervjuisati ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi.

U snimku objavljenom na društvenoj mreži Iks, Karlson je rekao da želi da uradi intervju jer „Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umešani i koji finansiraju".

Bio bi to prvi Putinov intervju jedan na jedan sa zapadnim novinarom otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Kremlj još nije komentarisao.

Ruski državni mediji pomno izveštavaju o poseti 54-godišnjeg američkog novinara Moskvi.

Karlson je rekao da je sam platio put u Rusiju i da je želeo da uradi intervju jer „većina Amerikanaca nije obaveštena" o sukobu koji „preoblikuje svet", optužujući glavne medije na Zapadu da kriju istinu od ljudi i da ih namerno lažu.

„Očigledno je da je postojao rizik da se uradi ovakav intervju, i ovo smo pažljivo planirali više meseci", rekao je Karlson.

„Zašto želim da intervjuišem Putina? Prvo, to mi je posao, novinarstvo. Želim da informišem ljude.

„Dve godine otkako je počeo rat koji preoblikuje svet, većina Amerikanaca o njemu nije informisana, ne znaju šta se dešava u ovom regionu. Ali trebalo bi, jer oni plaćaju mnogo za to", rekao je Karlson.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena od početka rata dala je Ukrajini desetine milijardi dolara.

Američki novinar je istakao i da želi da ovo uradi kako bi svi bili informisani o drugim apsektima užasnog rata, a pre svega o tome kako se svet menja, nazivajući ih istorijskim promenama.

Dodao je da je jedna od posledica rata „raspad" ekonomskog poretka koji je Zapad uspostavio još od Drugog svetskog rata i koji je trajao 80 godina.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, rekao je Karlson, zapadni novinari su mnogo puta intervjuisali ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - koga je ranije nazivao „diktatorom".

Ali, prema oceni Karlsona, to nisu bili pravi intervjui, već „samozadovoljne seanse" sa ciljem da pojačaju zahtev Zelenskog da se SAD sve više i više uključe u rat.

„To nije novinarstvo - to je vladina propaganda, i to ona najružnija i najprljavija propaganda - propaganda koja ubija ljude", naglasio je Karlson.

Dodao je da se za sve to vreme„nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše" Vladimira Putina i da većina Amerikanaca pojma nema zašto je uopšte počeo rat i koji su ciljevi Kremlja.

„Nikada nismo čuli njegov (Putinov) glas. To je pogrešno", rekao je Karlson.

„Nisam ovde zato što volim Putina. Ovde sam zato što volim Ameriku, a mi Amerikanci po rođenju imamo pravo na slobodu govora i izgovorene reči i imamo pravo da znamo šta se dešava. Žečimo da ostanemo napredni i slobodni", poručio je.

Stiv Rozenberg, urednik BBC-ja Rusiju, objavio je da je BBC nekoliko puta tražio intervju od Putina u poslednjih 18 meseci, ali da je odgovor uvek bio odričan.

Nije poznato kada će Karlson intervjuisati Putina, ali je on rekao da će biti postavljen uživo i nemontiran na njegovom nalogu na mreži Iks.

Ilon Mask, vlasnik ove platforme, obećao je da neće sprečavati, skidati ili blokirati intervju".

Taker Karlson je bio jedan od najbolje ocenjenih američkih voditelja kablovske televizije, ali je prošle godine iznenada napustio Foks Njuz.

U emisijama je oštro kritikovao administraciju Džozefa Bajdena i uopšte Demokratske stranke.

Bio je izuzetno uticajan kao voditelj političke tok emisije između 2016. i 2023. godine i od tada je pokrenuo emisiju na mreži Iks.

Ruska invazija na Ukrajinu nanela je mnogo štete i odnela mnogo života.

Ujedinjene nacije su saopštile da su ruske snage odgovorne za silovanja, „široko rasprostranjena" tortura i ubistva u Ukrajini.

Posle aneksije Krima 2014. godine, Rusija je za ove dve godine anektirala još četiri regiona Ukrajine.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločine i protivpravnu deportaciju dece iz Ukrajine u Rusiju.

Novinari u Rusiji su pod rigoroznim ograničenjima izveštavanja - medijima je zabranjeno da invaziju na Ukrajinu nazivaju „ratom", već „specijalnom vojnom operacijom".

Pojedini mediji i novinari su već proterani iz Rusije i označeni kao „strani agenti".

Neposredno pre početka rata, Karlson je kritikovao američke vlasti jer je svrha spoljne politike Bele kuće postala mržnja prema Putinu.

„Da li me je Putin ikada nazvao rasistom? Da li je pretio da će me otpustiti jer se ne slažem s njim?", rekao je Karlson dok su ruske trupe počele da se masovno okupljaju na granici Ukrajine.

„Ovo su poštena pitanja, a odgovor na sva je: ne. Vladimir Putin nije uradio ništa od toga.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju, malo je promenio ton tokom druge emisije, rekavši: „Vladimir Putin je započeo ovaj rat... On je kriv za ono što večeras vidimo u Ukrajini".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Šta

    07.02.2024 09:31
    Je
    Falilo Sovjeti a. Da nije bilo SSSR fašisti bi pobedili u drugom sv ratu. Dok je SSSR bio jak i stabilan i Svet je bio relativno miran i razvijao se. Jedino su ga remetilu Amerikanci napadima i uništavanjem Koreja a Vijetnamaca od 50tih do 70zih.i jedini predsednik Karter koji je potpisao detant sa SSSR 77 i 79 za mir Egipta i Izraela nije dobio drugi mandat 80 već trećerazredni glumac i rasista Regan koji je nastavio ratnohuškačku prljavu igru siledžija koji su od 1600 do 1920 potamanili domorodce. Pogledati filmove Mali Veliki čovek Plavi Vojnik iz 70tih..Američke o uništenju čitave jedne ljudske domorodačke rase
  • sale

    07.02.2024 08:31
    razuma bez
    Novinar u rangu dragana j vucicevica, milomira marica, ljijane smajilovic...

    spodoba koja je uspela da dobije otkaz sa fox news-a zbog tvrdnje su deca koja su ranjena i ubijena u skolskoj pucnjavi (slicno nasem ribnikaru) zapravo glumci i da pucnjave nije ni bilo...
  • Voja

    07.02.2024 08:20
    Divan
    Neće se čuti ništa novo u odnosu na intervju koji je pravio Oliver Stoun.Putin je Sovjet bio i ostao, a zna se koliko su oni skloni lažnom moralisanju.Sigurno će pokušati da proda priču da pobeđuju na frontu na kome stoje 2 godine kao druga vojna sila sveta.Ono što njemu treba je da veoma neuspešnu operaciju prikaže kao uspešnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC