Rusija i Ukrajina: Ruski pilot koji je prebegao u Ukrajinu pronađen mrtav u Španiji

Maksim Kuzminov, koji je helikopterom prebegao u Ukrajinu tokom prošle godine, ubijen u Španiji, tvrde ukrajinske obaveštajne službe.
Maxim Kuzminov at a news conference
EPA
Maksim Kuzminov je prebegao iz Rusije u Ukrajinu 2023. godine, a potom je otišao u Španiju

U Španiji je pronađeno telo muškarca za koje se veruje da je pilot ruskog helikoptera koji je prebegao u Ukrajinu prošle godine.

Maksim Kuzminov je u avgustu 2023. helikopterom doleteo na ukrajinsku teritoriju, gde se predao.

Španska policija nije potvrdila identitet muškarca koji je prošle nedelje ubijen u blizini Alikantea.

Međutim, ukrajinska obaveštajna služba je u ponedeljak objavila smrt Kuzminova.

„Potvrđujemo njegovu smrt... Odlučio je da se preseli u Španiju umesto da ostane ovde. Ono što znamo je da je pozvao bivšu suprugu da dođe kod njega, a zatim je pronađen ubijen", rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe Ukrajinskoj pravdi.

Španske vlasti rekle su BBC-ju da je žrtva možda živela pod lažnim imenom.

Prema španskoj novinskoj agenciji Efe, telo Kuzminova pronađeno je u gradu Viljahojosa na istočnoj obali Španije, zajedno sa dokumentacijom koja odgovara njegovoj nacionalnosti, ali sa drugim imenom.

Izgoreli automobil koji su navodno koristili napadači pronađen je u blizini mesta zločina, saopštila je pres služba ukrajinske obaveštajne agencije.

Kuzminov je navodno kontaktirao ukrajinsku tajnu službu tokom prošle godine da ih obavesti da je odlučio da prebegne u Ukrajinu.

On je 9. avgusta helikopterom Mi-8 preleteo granicu i sleteo u istočnu Ukrajinu.

Još dvoje ljudi u letelici, koji nisu znali za planove Kuzminova, ubijeni su kada su počeli da beže nazad ka ruskoj granici nakon što je helikopter sleteo.

Kuzminov, koji je tada pogođen u nogu, okrivio je rusku vojsku za ubistva to dvoje ljudi.

Na konferencije za novinare u septembru, Kuzminov je rekao da je promenio stranu jer se protivio ratu Rusije protiv Ukrajine.

Dodao je i rekao da mu je Ukrajina obećala 500.000 dolara, nova dokumenta i zaštitu njegove porodice.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su Kuzminovu ponudile da ostane u Ukrajini.

„On bi ovde sasvim sigurno bio zaštićen. I ne mislim da bi se ovde neko tako sramotno ponašao kao u Španiji", rekao je Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, povodom vesti o smrti Kuzminova.

Zvanične reakcije ruskih vlasti nije bilo, mada je Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, izjavio: „Taj izdajnik i zločinac je bio moralni leš".

Nekoliko meseci nakon što je Kuzminov prebegao, ruska državna televizija je citirala muškarca za koga je rečeno da je ruski obaveštajac: „Mislim da neće živeti dovoljno dugo da se suoči sa suđenjem".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Праведник

    22.02.2024 07:44
    Цео рат је ужасна туга
    Сваки рат је бесмислен, а овај где брат пуца на брата је велико светогрђе! Молимо се да се што пре заврши и да престане страдање људи.
  • Sima kosmos

    20.02.2024 16:48
    Bilo kako bilo, izdaja se ne isplati ...
  • Petar PP

    20.02.2024 12:37
    Jeftinije tako nego da ga isplate milione.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.