Protest poljoprivrednika u Poljskoj: Traktori blokirali puteve, prosuto žito na granici sa Ukrajinom

Poljski poljoprivrednici ljuti zbog jeftinog ukrajinskog žita koje je preplavilo tržište. Predsednik Ukrajine Zelenski kritikuje proteste, kaže da su politički.
Kolona traktora u Poljskoj
EPA
Poljski poljoprivrednici protestuju zbog uvoza jeftinog ukrajinskog žita od 2023. godine

Poljski poljoprivrednici izveli su traktore na drumove u znak protesta zbog jeftinog ukrajinskog žita koje je preplavilo tržište, ali i propisa Evropske unije o upotrebi pesticida i đubriva.

Traktori sa poljskim zastavama blokirali su autoputeve i glavne raskrsnice na skoro 200 lokacija, rekli su organizatori.

Blokirano je i nekoliko graničnih prelaza sa Ukrajinom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je proteste, rekavši da se tako „urušava solidarnost" sa Ukrajinom.

Prema rečima Zelenskog, protesti su „politički, a ne u vezi sa žitom", jer „samo pet odsto našeg poljoprivrednog izvoza prolazi kroz poljsku granicu".

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako su poljoprivrednici prosuli žito na železničku prugu na prelazu Medika.

Ambasador Ukrajine u Poljskoj Vasil Zvarič rekao je da je prosuto žito ukrajinsko i osudio je tu akciju.

„Policija treba da reaguje odlučno i da kazni one koji krše zakon. To je nedostatak poštovanja prema radu ukrajinskih poljoprivrednika u uslovima ruske agresije. Sramota, gospodo!", napisao je Zvarič na društvenoj mreži Iks.

Zamenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kubrakov nazvao je taj čin „političkom provokacijom koja ima za cilj podelu naših nacija".

Ukrajinski vozači kamiona rekli su da će uzvratiti i blokirati ulazak poljskim kamionima na tri prelaza na njihovoj strani granice.

Na nekoliko graničnih prelaza veliki su redovi kamiona posle protesta poslednjih meseci.

Carinjenje na jednom prelazu sada traje više od dve nedelje.

Organizatori protesta u Poljskoj zahtevaju uvođenje zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i ukidanje ograničenja upotrebe đubriva i pesticida u okviru Zelenog dogovora EU.

Posle početka ruske invazije, EU je dozvolila Ukrajini pristup bez carina na njena tržišta.

Poljski dileri su otkupljivali jeftino ukrajinsko žito, ali je nedostatak luka za transport značio da je veći deo žitarica ostao u Poljskoj umesto da se izvozi u treće zemlje.

Zbog toga su zalihe žita u Poljskoj prošle godine dostigle rekordno visok nivo.

Evropska komisija uvela je u maju zabranu uvoza ukrajinskog žita u pet susednih zemalja, iako se to ne odnosi na žito namenjeno za tranzit.

Kada je zabrana ukinuta u septembru, Poljska je jednostrano uvela zabranu četiri vrste žitarica, brašna i stočne hrane.

Nova poljska proevropska vlada saoseća sa zahtevima poljoprivrednika i poziva Brisel da postigne kompromis oko uvoza sa Ukrajinom.

U januaru je EU saopštila da će uvesti „zaštitni mehanizam" koji će joj omogućiti da ponovo uvede hitne tarife Ukrajini ako višak uvoza zapreti da destabilizuje tržište.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.