Do Kvon: Zašto Crna Gora već četiri meseca ne može da odluči kome da izruči južnokorejskog „kriptokralja"

Viši sud u Podgorici je drugi put odobrio izručenje južnokorejskog „kriptokralja" Do Kvona, ali njegovi advokati ponovo tvrde da je odluka nezakonita i najavljuju žalbu.
Do Kwon
BBC
Osnivač Tere Do Kvon

Već četiri meseca traje saga o izručenju Do Kvona, „kriptokralja" pritvorenog u Crnoj Gori, osumnjičenog za krivična dela u vezi sa kriptovalutama i u Americi i u Južnoj Koreji.

U najnovijoj odluci, Viši sud u Podgorici odlučio je da Do Hjeong Kvon, južnokorejski državljanin, treba da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, ali njegovi advokati tvrde da je odluka nezakonita i najavljuju žalbu.

Viši sud je takođe odbio molbu Južne Koreje za izručenje.

„Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama.

„Smatramo da je odluka o izručenju Americi zasnovana na netačnim podacima, koji su proverljivi, i zato ćemo se žaliti", kaže Goran Rodić, jedan od advokata Do Kvona, za BBC na srpskom.

Osim žalbe koju su najavili advokati, Apelacioni sud će pokrenuti još jedan žalbeni postupak po službenoj dužnosti i razmotriti odluku... da odbije zahtev Južne Koreje, rekla je Marija Raković, samostalna savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, za portal Vijesti.

Do Kvon i njegov saputnik Hon Čand Jun, koji je u međuvremenu izručen Južnoj Koreji, uhapšeni su zbog sumnje da su falsifikovali pasoše i tako pokušali da napuste Crnu Goru.

Tri meseca kasnije, u maju, kaucija od po 400.000 evra otključala je vrata crnogorskog pritvora za korejske državljane, kojima je određena mera zabrane napuštanja stana.

Prethodne presude o izručenju

Ovo je drugi put da crnogorski sudovi odlučuju o izručenju Do Kvona.

U novembru 2023. godine, Viši sud je odobrio postupak, zaključivši da su ispunjene zakonske pretpostavke da može da bude izručen i u Ameriku i u Južnu Koreju.

Donošenje konačne odluke sud je ostavio ministru pravde Andreju Miloviću.

Međutim, Do Kvonovi advokati kasnije su pobili ovu presudu pred Apelacionim sudom.

Apelacioni sud je tada presudio da je za konačnu odluku o izručenju nadležan sud, a ne ministar pravde.

Kako je obrazloženo, ministar pravde nadležan je za izručenja u redovnom postupku, a protiv Do Kvona se odlučuje po skraćenom, jer je on sam pristao da bude izručen.

„Kada se odlučuje po skraćenom postupku, nadležan je sud, što se vidi iz presude", objašnjava advokat Rodić.

Predmet je vraćen Višem sudu na ponovno suđenje.

U martu prošle godine, tadašnji crnogorski ministar pravde Marko Kovač rekao je da je Južna Koreja „uručila molbu za izručenje, dok su Sjedinjene Države diplomatskim putem" zatražile ekstradciju Do Kvona.

„U slučaju postojanja više zahteva za izručenjem, uzeće se u obzir težina krivičnog dela, mesto izvršenja krivičnog dela, redosled primanja zahteva, državljanstvo lica čije se izručenje traži i druge okolnosti", objasnio je ministar.

Iz Ministarstva pravde nisu želeli da komentarišu slučaj za BBC na srpskom.

Do Kvon, Južna Koreja, kriptovalute, kriptoprevara
Reuters/STEVO VASILJEVIC
Do Kvon i njegov saputnik uhapšeni su marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici

Ko je Do Kvon?

Do Kvon (32) je južnokorejski državljanin osumnjičen za veliku prevaru kriptovalutama.

Za njim je 26. septembra 2022. godine raspisana međunarodna Interpolova poternica.

Uhapšen je 23. marta na aerodromu u Podgorici sa još jednim državljaninom Južne Koreje, a sud im je odredio pritvor od 30 dana zbog sumnji da su falsifikovali pasoše.

Za to delo je u Crnoj Gori zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Do Kvon je bio šef kompanije za trgovinu kriptovalutama tokom čijeg kraha je izgubljeno 40 milijardi dolara.

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur.

Vlasti Južne Koreje su odmah posle privođenja Do Kvona najavile da će tražiti njegovo izručenje.

Kako je tekla potraga?

Južnokorejske vlasti mesecima su pokušavale da uđu u trag Do Kvonu.

U junu 2023, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je De Kvon napustio Singapur i preko Dubaija otputovao u nepoznatu zemlju.

Kvon je tada negirao da se krije, ali nije otkrio gde se nalazi.

„Nisam 'u bekstvu' ili bilo šta slično - sa svakom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", tvitovao je Do Kvon u septembru 2022. godine.

Krajem decembra 2022, vlasti Južne Koreje su saopštile da veruju da se Do Kvon skriva u Srbiji.

Portal DL njuz objavio je marta 2023. godine da je Do Kvon navodno registrovao kompaniju u Srbiji samo tri nedelje pošto je za njim izdata Interpolova poternica.

Uvidom u sistem APR-a, BBC na srpskom je utvrdio da je osoba navedena pod imenom Do Hjeong Kvon vlasnik firme Codokoj22 d.o.o. Beograd, dok je kao direktor naveden Han Čang Jon.

Odluku o osnivanju preduzeća sa ograničenom odgovornošću potpisao je advokat Miloš Petaković po overenom punomoćju 11. oktobra 2022 godine.

Datum osnivanja firme je upisan u APR 12. oktobar 2022. godine.

Kada je Do Kvon 23. marta 2023. uhapšen u Crnoj Gori, u Americi je podignuta optužnicu po osnovu raznih prevara.

Posle hapšenja, sud u Podgorici je saopštio da ne može sa sigurnošću utvrditi identitet osumnjičenih, jer su posedovali više putnih isprava na različita imena.

U međuvremenu je potvrđen identitet osumnjičenih.


Pogledajte video: Šta je bitkoin


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Tito

    22.02.2024 21:27
    Mnogo vruće, rekao bih vrelo!
    Mnogo zanimljiv, pa čak i pomalo mističan slučaj. Lik je svojevoljno prihvatio još pre 4 meseca da bude izručen, dok advokati "vode" bitku kome!?
    Da pođemo od toga da nije slučajno prvo došao u BG i otvorio firmu, a nakon toga otišao u CG, da bi otišao u Dubai. Stvar je u tome, da je advokatima bivše vlasti NEUSPEH, i ako bude izručen SAD-u i ako bude izručen J. Koreji ("zbog poslovnih veza koje je napravio sa nekim velikim igračima, koji se dovode u vezu sa osobom, koja šalje advokate (bivše vlasti) koji nikada ne gube slučaj"). Ruku na srce, nije im ni uspeh to što je i dalje u CG, jer je došao u situaciju da se nalazi među "prijateljima", a za te prijatelje je rizik i ako ode levo i ako ode desno.
    Moja prognoza je da će odugovlačiti sve dok ne dođe do dogovora 3će strane sa SAD ili J.K.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC