Rusija i Ukrajina: Belgija istražuje umešanost Moskve u izbore za Evropski parlament

Dva meseca pre nego što stanovnici 27 zemalja Evropske unije izađu na birališta, Moskva je optužena da pokušava da utiče da izbore.
Izbori za Evropski parlament
FREDERICK FLORIN/AFP
Izbori za Evropski parlament će se održati od 6. do 9. juna u 27 zemalja članica Evropske unije

Manje od dva meseca pre nego što stanovnici 27 zemalja izađu na izbore za Evropski parlament, belgijske vlasti su navele da istražuju proruske mreže koje pokušavaju da utiču na ishod glasanja.

Moskva je nastojala da dovede više proruskih kandidata u Evropski parlament, izjavio je Aleksandar de Kru, belgijski premijer.

„Manja podrška Ukrajini pomaže Rusiji na bojnom polju", dodao je.

Češka vlada je nedavno saopštila da je razbila prorusku mrežu.

Obaveštajne agencije u Pragu i Poljskoj tvrde da je Moskva finansirala sajt Glas Evrope kako bi širila propagandu i plaćala pojedine evropske političare.

IzGlasa Evrope se nisu oglašavali povodom optužbi.

Pozivajući se na otkrića Češke, premijer Aleksandar de Kru je izjavio da su belgijski obaveštajci potvrdili da špijunske mreže deluju u ovoj državi i nekoliko drugih evropskih zemalja.

„Istraga je pokazala da se Rusija obratila poslanicima u Evropskom parlamentu i platila im da promovišu njenu propagandu", naveo je De Kru.

Dodao je da su belgijske vlasti pokrenule sudski proces, ali za sada nisu imenovani političari za koje se sumnja da su primali novac.

U Belgiji nije došlo do isplate gotovine uprkos delovanju proruskih mreža u državi, objasnio je on.

Smatra se da je određeni broj političara krajnje desnice u Evropi naklonjen Rusiji.

Češki izveštaji ukazuju na to da je Glas Evrope plaćao nemačke, francuske, poljske, belgijske, holandske i mađarske političare u zamenu za proruske komentare kako bi uticali na ishod izbora koji se održavaju od 6. do 9. juna.

Petr Bistron, kandidat nemačke krajnje desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD), „oštro je demantovao" navode čeških medija da je primio ruski novac.

Moskva je nastojala da dovede više proruskih kandidata u Evropski parlament, rekao je belgijski lider i dodao da je bio u kontaktu sa češkim kolegom i šefovima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

„Ne možemo da dozvolimo ovakvu vrstu opasnosti iz Rusije u našoj sredini", naveo je on.

Istakao je da njegova zemlja ima odgovornost da obezbedi slobodno i bezbedno glasanje.

U glavnom gradu Belgije, Briselu, nalazi se izvršna vlast Evropske unije, odnosno Evropska komisija, kao i jedna od zgrada Evropskog parlamenta.

Delovanje proruske mreže može da ima ozbiljan uticaj na bezbednost Češke i Evropske unije, upozorio je Petr Fijala, češki premijer.

Njegova vlada je uvela sankcije sajtu Glas Evrope, kao i dvojici proruski nastrojenih Ukrajinaca.


Kako Putinove pristalice zarađuju od ratne propagande:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • w/e

    13.04.2024 17:52
    hahaaha
    Slicna situacija kao sa kongresom SAD, gde se Trump hvali kako je pre 10 godina Izrael drzao ceo kongres, a sada to nazalost nije vise slucaj, jer od celog kongresa postoji nekoliko ljudi koji nisu (manje od 1%).
  • SRB-IN

    13.04.2024 15:08
    BBC-majstori dezinformacija
    Jeste, kako da ne.Moskva je umešana u sve živo što na zapadu ne valja ili ne odgovara dubokim državama zapada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.