Srbija i Kina: Si Đinping u Beogradu - „istorijska poseta", poručio Vučić

Dvodnevna zvanična poseta kineskog predsednika traje do subote popodne, a zatim odlazi u Budimpeštu.

Predsednik Kine Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan svečano su dočekani ispred Palate Srbije, na crvenom tepihu i uz špalir gardista Vojske Srbije.

Zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i prvom damom Tamarom Vučić goste su dočekali i ministri Vlade Srbije i drugi zvaničnici.

Posle rukovanja i osmeha na izlasku iz automobila odsvirane su kineska i srpska himna, a zatim su dvojica lidera sa balkona pozdravili okupljene.

„Ovde se danas ispisuje istorija", poručio je Vučić, dodajući kasnije da je mnogo srećan što je Srbija među tri destinacije na njegovoj evropskoj turneji.

Pre Beograda, Si Đinping je bio u Parizu, a posle Beograda ide u Budimpeštu, što je prva njegova zvanična poseta Evropi od 2019. i izbijanja pandemije korona virusa.

Vučić je podsetio na čelično prijateljstvo Srbije i Kine, a zatim pozvao sve da pozdrave aplauzom goste dok su se u masi viorile srpske i kineske zastave, baš kao i po celom Beogradu uoči posete.

„Predsedniče Vučiću, dragi prijatelju, veoma sam srećan što sam ovde u vašoj prelepoj i prijateljskoj zemlji", poručio je kineski lider, dodajući da ga je duboko dirnula ceremonija dočeka kada je na aerodromu igran folklor.

okupljeni
Djordje Kojadinovic/Reuters

Kako je najavljeno, u toku dana bi trebalo da bude potpisano tridesetak sporazuma dveju država iz različitih oblasti, a ovo je prva zvanična poseta kineskog predsednika Evropi od izbijanja pandemije.

Dok su trajale pripreme za ceremoniju zvaničnike su preduhitrile patke koje su se prošetale po platou ispred Palate Srbije na Novom Beogradu.

Patke su prošetale tepihom pre dolaska predsednika
Reuters

Novinarska soba bila je ispunjena kineskim, srpskim i dopisnicima svetskih medija, koji su se od ranog jutra u tišini pripremali za dan krcat zbivanjima, javlja BBC reporter.

„Dobro smo prihvaćeni ovde u Srbiji, ljudi su prijateljski nastrojeni.

„Primetio sam znakove na putevima i prugama na kineskom, video sam i nekoliko simbola Kine poput panda igračaka", kaže kineski novinar Šan za BBC na srpskom.

Tišinu su kasnije zamenile buke helikoptera koji su nadletali Novi Beograd, zbog bezbednosnih procedura koje su na najvišem nivou, a više ulica je bilo zatvoreno za saobraćaj.

Pojedini stanovnici ovog dela grada nisu mogli da izađu iz zgrada, dok su se snajperisti mogli videti na brojnim krovovima oko beogradskog hotela Hajat.

Dvojica zvaničnika kasnije odlaze na svečani ručak na kom će se služiti srpska jela i vina.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • zztop

    08.05.2024 13:52
    Istorijski poset , postoje i slike toga i jednog dana kad te budu pitali nećeš moći reći nije se dogodilo ...-
  • A

    08.05.2024 12:50
    A
    A koliko si nas još zadužio? Para nema vise ko da vraća sem da nam uzmu Zemlju Kinezi ko sto su i počeli. Nista ovo nevalja niti mi sluti na dobro kao j vecini jer AV ti odeš a dugovi ostanu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.