Seksualna neprosvećenost uzrok velikog broja abortusa

U Srbiji se godišnje obavi između 15.000 i 20.000 abortusa, dok svaki četvrti srednjoškolac u Novom Sadu poznaje vršnjakinju koja je imala prekid trudnoće.
Iako mediji neretko u svom izveštavanju koriste brojke od 150.000 do 200.000 operacija prekida trudnoće, podaci Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuje da je ta brojka deset puta manja. Ipak, i sa smanjenim brojem abortusa u poslednjih nekoliko decenija Srbija se nalazi u vrhu Evrope po broju obavljenih pobačaja. Načelnik Republičkog centra za planiranje porodice Zoran Stanković kaže za 021.rs da na odluku rađanja neretko utiče i stav partnera o toj operaciji.
 
"Tu dolazi do brojnih pitanja, razmatra se da li će veza opstati ako se rodi ili ne. Međutim, najčešći razlozi su u sferi socio-ekonomskog statusa. Znači da li su završili školovanje, da li imaju stalni radni odnos, podršku okoline. Ono o čemu se danas manje razmatra jeste taj duhovni aspekt, odnosno da li i na koji način će odluka o abortusu uticati na život te jedinke, ali i njene porodice", priča Stanković.
 
U studiji "Pitanje postojanja abortusna kultura u Srbiji" upravnice Centra za demografska istraživanja Mirjane Rašević i specijalistkinje ginekologije Katarine Sedlecki, navodi se da se veliki broj namernih prekida trudnoći može objasniti ranom liberalizacijom abortusa u vreme opadanja prirodnog priraštaja. Prema njihovom pisanju, tradicionalna koncepcija ima čvrsto uporište u srpskom društvo, zbog čega se sam čin abortusa ne osuđuje. 
 
"Dugo trajanje velikog broja abortusa u Srbiji ukazuje na brojne i stabilne faktore koji ga prouzrokuju. Očekuje se da će oslanjanje na tradicionalnu kontracepciju koja posledično uključuje i upotrebu namernog prekida trudnoće biti prisutno i u godinama koje dolaze. Od mogućnosti i spremnosti države da se suoči sa problemom abortusa, znatno će zavisiti dužina njegovog trajanja. To podrazumeva uvođenje modernog koncepta planiranja porodice na političkom nivou, odnosno na nivou obrazovnog i zdravstvenog sistema. Ove promene će omogućiti pojedincima i parovima da budu informisani, podržani od zdravstvenih radnika", navodi se u studiji.
 
Žena koja se odluči na abortus u proseku ima 31 godinu i ima već jedno dete. Kako kaže Stanković, odluku da ne rodi drugo dete donosi jer joj se čini da nema dovoljno podrške ni za odgoj starijeg deteta. 
 
"Sa jedne strane postoje stalna pitanja o broju adolescentskih prekida trudnoće, a zanemarujemo to da je abortus najčešći upravo kod majki koje imaju već jedno dete", dodaje naš sagovornik.
 
Međutim, ono što može uticati na veći broj maloletničkih trudnoća jeste to da se dečaci u seksualne odnose stupaje sve ranije, već u osnovnoj školi, kada nemaju dosta znanja o tome. Rezultati istraživanja Tanje Ilijazović iz Udruženja "Fokus" pokazuju da svaki četvrti srednjoškolac u Novom Sadu poznaje osobu koja je imala abortus. Takođe, oko 22 odsto ispitanica uzrasta od 13 do 18 godina kao kontraceptivno sredstvo koristi pilulu za dan posle.
 
"Čak 60 odsto učenika je smatralo da bi informacije o seksu trebalo da dobiju od roditelja, a to se dešava tek u trećini slučajeva. Upravo taj razgovor je ključan, naravno potrebno je tu dosta institucionalnog napora, uvođenja seksualnog obrazovanja, ali mi zaista imamo problem da okupimo roditelje na razgovoru ili kratkoj edukaciji. Moraju biti zainteresovani za svoje dete, mladima je potreban otvoreni stav i razumevanje", navodi Ilijazović.
 
Seksualna neprosvećenost 
 
Pred samu operaciju žene se suočavaju sa brojnim pitanjima, te se osećaju veliku dozu strahu. Međutim, prema Stankovićevim rečima, strah kratko traje. Olakšanje stiže već nekoliko dana, nakon što se uvere da ne postoje nikakve fizičke komplikacije. Ipak, to ne znači da će oni koji su jednom prošli kroz abortus naredni put biti pametniji, zbog čega se i kaže da je najpopularnije kontraceptivno sredstvo u Srbiji upravo abortus.
 
"Pre nekoliko godina smo radili studiju u kojoj smo anketirali osobe godinu dana nakon prekida trudnoće i pitali ih koliko stvarno koriste zaštitu kako bi sprečili novu neželjenu trudnoću. Faktički njih pola je potpuno zaboravilo na taj događaj i ne koristi neku od modernih metoda kontracepcije. To je dokaz neprosvećenost jednog naroda i njegove nepripremljenosti za razvoj seksualnosti koji je jako bitan za društvo u celini. Kada to izostane onda društvo trpi i imamo veliki broj abortusa", zaključuje naš sagovornik.
 
Pisanje ovog teksta pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavajući projekat Radija 021 "Bebe ne donose rode". Sadržaj teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost Radija 021 i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

Ostalo iz kategorije Projekti - Bebe ne donose rode