Iz Srbije u BiH po jeftino gorivo, a prodaju im lažnjak

Zbog jeftinijeg goriva, sve veći broj građana iz Srbije odlazi u prekograničnu nabavku u BiH.

Stanovnici iz opštine Bogatić su redovne mušterije. Udaljnost od dvadesetak kilometara, simboliočna je u odnosu na novac koji uštede kupovinom goriva preko granice. Idu i iz Šapca, Rume i Beograda.

Preko granice vozači idu i zbog lož ulja, koje košta 66 dinara. Zakon, akcize i cena sirove nafte, vozačima su u drugom planu. Bitna je ušteda.

Uprkos sve jeftinijem gorivu na domaćim pumpama, u susednoj Bosni i Hercegovini cena mu je još povoljnija pa su stanovnici pograničnih područja doslovno okupirali njihove pumpe. Cene goriva u Bosni i Hercegovini niže su za više od dve kune (32 dinara) po litru nego u Hrvatskoj pa su ispred pumpi česte kolone.

Samim tim uplaćuje se novac u budžete susednih zemalja. Ali, ni to nije najgore, nego pojavljuje se šverc, klasičan šverc, gde građani odlaze radi kupovine goriva i prodaje na srpskom tržistu.

U poslednjih nedelju dana prosečna cena litra benzina u Srbiji pala je za oko jedan dinar, a cena dizela za dva dinara.

Matematika je jasna, štedi se na svim derivatima. Evrodizel košta 83,40 dinara, odnosno 43 dinara jeftiniji nego u Srbiji. Oko 40 dinara štedi se i na litri benzina, jer je u Bosni super od 95 oktana košta 89,40 dinara. Autogas je 39 dinara pa vozači uštede 29 dinara po jedinici mere.

Prodaju lažnjak

Slučaj prodaje lažnog dizela evidentiran je na šest benzinskih pumpi u Republici Srpskoj, potvrđeno je u MUP-u Republike Srpske. Gojko Vasić, direktor Policije RS rekao je da će od tih 13 ljudi, njih šestoro biti predato u nadležnost Tužilaštva BiH. Osumnjičeni se terete za organizovani uvoz baznog ulja kojem su dodavali aditive i prodavali ga kao evro dizel.

Vasić je rekao da je tim osim u budžetu nastala šteta i na vozilima u koje je ovaj derivat sipan. Radomir Domuzin, načelnik uprave Krim policije MUP-a RS potvrdio je da je ova akcija počela još 15. jula prošle godine.

Vasić i Domuzin kazali su da će tek u narednom periodu biti utvrđeno kolika je ukupna šteta nastala delovanjem ove organizovane kriminalne grupe. "Utvrđeno je da su Banjalučani M.R. (37) i S.S. (48), zatim J.S. (40) iz Gradiške, kao i Lj.S. (35) iz Novog Grada, te D.M. (66) iz Bijeljine, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe u toku 2015. godine u RS izvršili krivična dela", kazao je Domuzin.

Prvoprijavljeni M.R. i drugoprijavljeni S.S. su tokom prošle godine, putem firme "Leader Oil", naručivali, organizovali prevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Srbije i Italije. "Zadatak trećeprijavljenog J.S. je bio da obezbedi tu fiktivnu firmu koja je legalno uvozila bazno ulje, što je on i uradio, a bazno ulje se istakalo i prodavalo na benzinskim pumpama preduzeća 'Reunion' i benzinskim pumpama 'Agrovoće' kao evrodizel", rekao je Domuzin.

 Upola niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovo počne da cveta prekogranični šverc goriva. Nije reč o punjenju rezervoara u automobile, već o kanisterima u kojima se ta roba kupuje preko Drine i prodaje u Srbiji. – To je ozbiljan problem i za državu koja na taj način gubi deo fiskalnih prihoda. Zato bi trebalo da se razmotri da li sadašnja državna zahvatanja mogu biti manja kako bi se povećala potrošnja, a budžet ostao neokrnjen - kaže Mićović. Inspektori sa policijom i carinom pojačavaju kontrolu, posebno u pograničnim mestima. – Sivo tržište je uvek prisutno, a Srbija kao ni bilo koja druga država ne mogu u potpunosti da ga eliminišu. Građani se rukovode sopstvenom logikom, odnosno ekonomijom i idu tamo gde im je jeftinije - kaže Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.

Državna zahvatanja, od 78,23 dinara po litru, najveći su razlog što je dizel na našim pumpama skoro duplo skuplji nego u BiH. To se očekivalo s obzirom na to da je u isto vreme došlo do pada cena benzina i dizela na berzi, ali i cene sirove nafte. Od početka godine, prema podacima iz najnovije analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, barel nafte (bure od 160 litara) pojeftinio je sa 36, na 30 dolara, s tendencijom daljeg pada pa i ispod 20 dolara. Ovakva očekivanja su sasvim realna, jer su ukinute međunarodne sankcije Iranu i ta će zemlja bogata crnim zlatom stići sa svojom ponudom na berzu, što će dodatno uticati da dalji pad cena sirove nafte.

 Autor: B92/021





 

  • Herzogtum

    11.09.2018 06:53
    Zašto ne zaokruže akcizu na 100 din, da lakše izracunaju koliko ih izadje parazitska pljačka!
  • Sima

    05.03.2018 13:17
    gorivo iz Bosne
    Bosanci uvoze u velikoj meri nase gorivo, kod njih su akcize manje i gorivo je jeftinije, a onda nas narod svercuje to isto gorivo u kanisterima i Srbiju. I nagrabusi onaj jadnik sa par kanistera o oni sto kupe kajmak i sto su prodali nafnu industriju ce da govore o crnoj ekonomiji. Tako nam i treba...
  • Onako usput

    08.02.2016 06:31
    Oni imaju svoje zadatke, a to je obarati standard stanovništva i oduzimati nekretnine, svoditi nas na robove koji će uskoro i organe davati ya EU.
    Nema to veze sa Laferovom krivom.
    Ljudi su pohapšeni jer su ometali tuđi plan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.