U Srbiji hrana jeftinija 26 odsto u odnosu na EU

Hrana u Srbiji je za 26 odsto jeftinija nego u Evropskoj uniji, ali zato je prosečna plata tri puta manja, pokazuje poslednji izveštaj Evropskog statističkog zavoda.
S druge strane, potrošači ne veruju, jer smatraju da kupci u našoj zemlji namirnice plaćaju više nego u Evropi.
 
Za iće i piće manje od nas izdvajaju Makedonci, dok mi delimo isto mesto sa Bosnom i Hercegovinom, sa po 74 odsto evropskog proseka. 
 
Naši južni susedi hranu plaćaju najmanje u celoj Evropi, za 42 odsto manje nego u EU, Poljaci za 39 odsto, Rumuni za 32 odsto, a Bugari za 30 odsto. Nešto skuplji od nas su Crnogorci, gde su cene osnovnih namirnica za 23 odsto niže nego u EU.
 
Podaci "Evrostata" nam, međutim, gotovo ništa ne znače ukoliko ne uzmemo u obzir i drugu stranu medalje, to da su nam plate među najnižim u regionu. 
 
Trebalo bi, podsećaju potrošači, imati u vidu i to da građani Srbije za hranu odvajaju više od 40 odsto svojih primanja, dok se u Evropi za iće i piće daje do 15 odsto zarade. 
 
Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević kaže da postoji nekoliko nedoumica kod ovakvih podataka.
 
- Prvo, nisam siguran koliko su naše metode istraživanja potrošačke korpe usklađene sa metodama Evropske unije. Postoje određene razlike i nedorečenosti. Pitanje je prvo trgovinskog foruma gde se namirnice kupuju, jer cene zavise i od veličine i od lokacije - objašnjava Bogosavljević. 
 
- Naša saznanja su da dosta namirnica potrošači u Srbiji plaćaju više nego oni u EU. Na primer, odeća i obuća je jeftinija u Evropi, a meso u Nemačkoj. Drugi problem je još jednostavniji za interpretaciju, a to je koliko nekih namirnica može da se kupi za prosečnu platu. Na taj način dolazimo do druge dimenzije tih podataka. Kupovna moć potrošača u Srbiji četiri do pet puta je manja nego u Nemačkoj i sedam do osam puta manja nego u Švajcarskoj. A kupovna moć je jedini pokazatelj. Sve ostalo su veštački izvedeni podaci bez značajne upotrebne vrednosti - kaže Bogosavljević.
 
Prema podacima "Evrostata", u Srbiji su ubedljivo najjeftiniji struja, gas i druga goriva. U Srbiji su cene alkoholnih pića i cigareta na 53 odsto evropskog proseka.
 
- Evro ne vredi isto ovde i u evropskim metropolama, jer ukoliko se uzmu u obzir troškovi života, 400 evra u Srbiji vredi kao 800 evra u Parizu ili Madridu - ističu ekonomisti. 
 
- Osim plata, da bismo pravilno poredili stanje ekonomije, nužno je u obzir uzeti i bruto društveni proizvod kao jedan od pokazatelja, a tu stojimo veoma loše, pišu Novosti.
 
Autor: Novosti
  • Brus Vilis

    01.05.2016 22:09
    Juče skoknuo do Segedina. Natrpao pun gepek skupe hrane. Neverovatno je kako trapist sir na 200km poskupi za 300 odsto. A i Madjarima baš ne cvetaju ruže. Nisu im plate ni dva i po puta veće od naših. Jedino što su im ulice čiste, ne lete kese po travnjacima i nema pikavaca, i to je sve. Kod nas se brate u vazduhu oseti taj liderski šmek, taj ekonomski bum & prosperitet, taj polet i ushićenost prilikom novog kreditnog zaduživanja kod MMF-a i po kojeg Arapa.
  • veca

    01.05.2016 19:33
    ovo je sala
    mozda u eu. u usa je kvalitetna hrana mnogo skuplja. skuplji je frizer,zubar,lekar,stan, osiguranja. ovo je sala. da bi ziveo normalno i to van vecih gradiva treba jedno 4000 dolara ko mema porodicu. mnogo se vise i odgovornije radi. zivim sama zaradjujem 4300 posle taksi. jedva ustedim 500 mesecno. radim kao medicinska sestra. pa cigarete su 8 dolara. srecom se nigde ne pusi pa mi kutija traje 3 dana.
  • Milos

    01.05.2016 08:34
    Ovo ne da nije tacno, nego strasno. Cak i oni koji nikad nisu bili u EU ne nasedaju na ovakve gluposti. Kupujem hranu iz Madjarske vec 2 godine. Em kvalitetnije em jeftinije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija