Ovo je najvredniji resurs

Posle vode i nafte pojavio se prirodni resurs koji je toliko vredan da bi se oko njega mogli voditi i ratovi.

Pesak je nešto što uzimamo zdravo za gotovo i čega ima u izobilju. Ipak, potražnja za ovim resursom je tolika da je već stvoreno crno tržište.

"Peščana" mafija je tako odgovorna za eroziju zemljišta u Jamajki, a sigurno ćete biti iznenađeni kad čujete da nalazišta peska čuvaju naoružani ljudi.

Kao građevinski materijal pesak je prošao test vremena, jer se koristi još od starog Egipta 3.500 godine pre nove ere. Danas se koristi za mnogo toga - od standardnih građevina i bazena, do ekrana mobilnih telefona i paste za zube.

Otkako je došlo do svetskog buma u građevinarstvu, ali i novim tehnologijama koje se koriste prilikom bušenja nafte, potražnja za peskom je naglo porasla. Godine 2014. proizvodnja je iznosila 196 miliona tona. Prošle godine tržište peska i šljunka u SAD-u bilo je 'teško' 8,7 milijardi dolara.

Posle vode ovo je najviše korišćeni prirodni materijal.

Potražnja za peskom u svetu je neravnomerno raspoređena. Kina je potrošila u protekle četiri godine više peska nego SAD u poslednjem veku. Kina je peti najveći uvoznik peska na svetu. Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su okruženi pustinjama uvezli pesak u vrednosti od 456 miliona dolara.

Ipak, sve se to odražava na ekologiju. Naime, prema nekim proračunima, eksploatacija peska je dovela do erozije plaža u svetu i to gotovo 40 metara u periodu od 1968. do 2008. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.