EU zabranila uvoz govedine iz Pčinjskog okruga

Evropska unija je zabranila uvoz goveđeg mesa, kao i proizvoda i prerađevina od njega iz Pčinjskog okruga, dok se uvoz iz ostalih delova Srbije obavlja nesmetano.
Šteta po budžet Srbije usled bolesti kvrgave kože još uvek ne može da se proceni jer zaraza još traje, ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Kako se navodi u pisanoj izjavi, EU je zabranila uvoz u skladu sa odredbama propisa i to iz zone pod restrikcijama - Pčinjski okrug, dok se iz ostalih delova Srbije uvoz obavlja nesmetano.
 
Tretirane goveđe kože (usoljene) mogu u EU ako potiču izvan Pčinjskog okruga. Ograničenja prometa vezano za bolest kvrgave kože za bilo koju državu odnose se isključivo na goveda, bivole, divlje preživare i njihove proizvode, objašnjavaju u ministarstvu.
 
Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija i brza detekcija uzročnika bolesti, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja, uz primenu vakcinacije, visoke bio-sigurnosne mere na gazdinstvima, sa aktivnim suzbijanjem insekata, uz aktivni nadzor i neposredno lišavanje života životinja u inficiranom gazdinstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.