Broj prekobrojnih radnika u Fijatu i dalje nepoznat

Nakon ukidanja jedne od tri proizvodne smene u FCA Srbija, šumadijska i šira domaća javnost ne znaju, niti će, po svemu sudeći, ikada da saznaju koliko je kragujevačkih automobildžija, krajem jula napustilo svoja radna mesta.

Suvlasnici kragujevačke fabrike automobila, Fijat Krajsler grupacija i Vlada Srbije istrajavaju s tim u vezi, u totalnom ignorisanju javnosti, ne pozivajući se, pritom, ni na fraze o poslovnoj tajni, a kako nema nikakvih naznaka da će da promene stav, to je već sasvim izvesno da tačan broj radnika koji su letos u FCA Srbija i njenim dobavljačkim fabrikama faktički dobili otkaz, zvanično nikada neće biti saopšten.

Špekuliše se da je iz FCA Srbija otišlo između 700 i 750, a iz kooperantskih firmi od 300 i 400, što će reći da je krajem jula otpremnine koje su, u zavisnosti od godina staža, iznosile od 4.800 do 12.000 evra, uzelo oko 1.100 prekobrojnih radnika, što je za nekoliko stotina manje od prvobitno predviđenog broja trudbenika koji, zbog pada proizvodnje i plasmana "fijata 500L", moraju da odu iz fabrike automobila i njenih kooperantskih firmi.

Ono što je u vezi s ovim dodatna nevolja jeste da se ništa više ne govori ni o obećanju premijera Aleksandra Vučića rukovodstvu Sindikata FCA Srbija da će u Kragujevcu da bude otvorena fabrika za proizvodnju auto-delova, koja treba da zaposli oko 1.500 radnika, koliko je prvobitno bilo predviđeno da ostane bez posla u Fijatovoj fabrici automobila i njenim kooperantskim pogonima.

Iz Sindikata FCA Srbija do skora su upozoravali i da će, ukoliko to obećanje ne bude ispunjeno do jeseni, Kragujevac ponovo da postane dolina gladi, što je, inače, bio više od 20 godina i što je ostavilo posledice od kojih se centar domaće automobilske i vojne industrije nikada nije oporavio, niti će.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati u tekstu Danas.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija