Ček odlazi u istoriju jer je staromodan

Danska, zemlja koja koristi internet čak i kod minimalnih transakcija, zvanično ukida bankarski ček.
Obrazloženje vlade za ovaj potez jeste da je ček zastareo i postao staromodan način plaćanja. Odluka stupa na snagu 1. januara.
 
Danci su koristili često čekove osamdesetih godina prošlog veka, poslednjih godina gubili su na popularnosti. Oni su svetski lideri u bezgotovinskom plaćanju koje je uobičajeno i za takve proizvode kakvo je pakovanje žvakaćih guma. Tamošnja vlada je odavno predložila ukidanje obaveze trgovcima da primaju gotovinu. 
 
"Čekovi i gotov novac su imali svoje svoje vreme, ali sada je gotovo", rekla je ekonomistkinja En Leman Eriksen. Prema njenim rečima, nema razloga da se neko žali na odluku. 
 
"Postoje mnogo bolje, brže i bezbednije alternative i gotovo da ne postoji neko u zemlji ko koristi čekove. Potrebno je nekoliko dana da se sprovedu provere kada je ček u pitanju, za onlajn transakcije to se završava za samo nekoliko sekundi", dodala je Eriksenova. 
 
Oko 600.000 čekova je obrađeno u Danskoj ove godine, ali to su bili uglavnom poslovne transakcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.