"Tenis" ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji

Nemačka mesna industrija "Tenis" ponovo je za godinu dana odložila dolazak u Srbiju, a ovaj put razlog je afrička kuga svinja koja vlada u zemljama u okruženju.
"Tenis" ponovo odložio dolazak, pitanje da li će ikad otvoriti pogon u Srbiji
Foto: Pixabay
Ovo nije prvi put da nemački gigant odloži dolazak. Tako su pojedine vojvođanske opštine i ove godine zemljište namenjeno "Tenisu", dale u zakup srpskim poljoprivrednicima, pišu "Novosti".
 
"Komisija za investicije odobrila je pomeranje od godinu dana za kompaniju 'Tenis'. Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija", rekli su za beogradski list u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Kako kažu u zrenjaninskoj gradskoj upravi, i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine biće dodeljeno oko 2.500 hektara državnih oranica u arendu, jer je "Tenis", koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije. Bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja. 
 
Isto se dogodilo i prošle godine. Iz Gradske uprave Zrenjanin ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.
 
S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da "Tenis" nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.
 
Srpski agroekonomista Milan Prostran ističe da je čekanje "Tenisa" prilično neizvesno. Memorandum sa "Tenisom" potpisan je još 2015. godine i od tada se čeka da oni dođu.
 
"Ne znaju se još ni detalji ovog projekta, ali ni njihove namere. Bilo je reči da im treba 15.000 hektara zemlje i da će da se bave preradom. Sada se više ništa ne zna. Vlada Srbije je toliko puta vodila te pregovore, da više ne možemo da budemo sigurni da li će uopšte i doći. U Srbiji generalno postoji kriza u svinjarstvu. Od afričke kuge, do raznih drugih problema. Kada su počeli pregovori sa "Tenisom" osnovno tržište bila je Ruska Federacija. Sada, ni u mašti, ne može da se nagađa šta oni hoće u Srbiji", objašnjava Prostran za "Novosti".
  • Ivan

    12.11.2018 07:01
    Auuu,bas sam rastuzio,morace veliki gazda brzo da reaguje,jer kad odu s vlasti,da tamo svu svoju oligarhiju,posalje u Tenis....
  • I Tenis i LingLong

    12.11.2018 02:09
    & Cubi
    nego šta; tamo gde se poklanja zemlja, poklanja se i voda http://www.pnas.org/content/110/3/892, takoreći mi ovde imamo u izobilju sve što nekom treba da se da na poklon, na milione hektara zemlje (4,2 miliona obradivog) i hidro potencijal. Napredni i nesvesni kakvi jesu, ubrzano uništavaju sve što im padne šaka: grad je Zrenjanin, investicija je kineska, a tehnologija prljava (čitaj kao emisiju u vazduh heksana, metanola, stirena, formaldehida..) Kad uzmeš ko koje resore u državi vodi i ne bilo čudno da pored svega što imamo sa njima postanemo i gladni i žedni i bolesni, ako do sada već nismo.
    https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasedala-skupstina-grada-kineska-investicija-nalaze-hitnost-saziva/
  • I Tenis

    12.11.2018 00:50
    i LingLong
    Grad je Zrenjanin, investicija je kineska, a tehnologija prljava.
    Naprednim investicijama za dalje nazadovanje poljoprivrede u Banatu.
    https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/zasedala-skupstina-grada-kineska-investicija-nalaze-hitnost-saziva/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.