Fiskalni savet: Plate povećane više nego što je opravdano

Planirani budžet za 2019. godinu je uravnotežen, a deficit koji će biti nizak i prihvatljiv obezbediće da se javni dug smanjuje i naredne godine, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Fiskalni savet: Plate povećane više nego što je opravdano
Foto: Pixabay
On je naveo i da je rast penzija dobro dimenzioniran.
 
"Deficit je dobro odmeren, to je pola odsto našeg BDP-a, to je praktično uravnotežen budžet i nizak deficit obezbediće da se javni dug smanjuje i sledeće godine", rekao je Petrović za TV Prva.
 
Kako kaže, budžet je rađen veoma konzervativno, prihodi i rashodi su realno planirani, a umesto planiranih malih deficita imamo suficite.
 
"Ove godine mislim da je planirano da se taj deficit i ostvari. Ocena Fiskalnog saveta je da su prihodi i rashodi realno planirani i da će tako biti i ostvareno", rekao je Petrović.
 
On je ukazao da su plate povećane više nego što je to opravdano.
 
"U osnovi porast penzija je dobro dimenzioniran i odgovara rastu ekonomske snage zemlje, a plate u javnom sektoru će porasti dvostruko više nego u privatnom sektoru. Prosečna neto plata će porasti za devet odsto, rast plata u privatnom sektoru biće upola manji, to se desilo ove godine, a i sada se planira za 2019. Suviše se dalo na povećanje plata u odnosu na povećanje javnih investicija, a time se potkopava i kreše privredni rast zemlje", rekao je Petrović.
 
Petrović kaže da je važno da se napravi sistematizacija i da se utvrdi gde i koliko treba ljudi, budući da mnogi odlaze u penziju pa na nekim mestima nedostaje kadrova. 
 
On je ukazao da argument da nije bilo dovoljno rasprave o budžetu stoji i da bi bilo dobro da je ranije predstavljen.
 
Plate u javnim preduzećima u naredne dve godine veće za 10 odsto
 
Više od 118.000 ljudi koji rade u javnim i državnim preduzećima dobiće u naredne dve godine ukupno povećanje zarada od 10 odsto - pet odsto u narednoj i još pet odsto u 2020. godini, piše "Blic".
 
Praktično, prosečna zarada u javnim i državnim preduzećima koja, prema najnovijim podacima, iznosi 65.021 dinar, u narednoj godini će biti veća za 3.251 dinar, a u 2020. godini za dodatnih 3.413 dinara. U lokalnim javnim preduzećima prosečna zarada od 46.707 dinara istovremeno će biti veća za 2.335 dinara, odnosno za dodatnih 2.452 dinara u 2020. godini.
 
Korigovane zarade treba da očekuju zaposleni u više od 550 javnih i državnih preduzeća.
 
Zakonom o privremenom umanjenju zarada država je plate u ovim preduzećima linearno smanjila za 10 odsto tokom 2014. godine.
 
"Plate u javnim i državnim firmama država će praktično vraćati fazno, pet odsto u 2019. godini i pet odsto u 2020. Na sličan način fazno, ali u više navrata je vraćala i smanjene plate u celom javnom sektoru kao i penzije", kaže izvor "Blica".
  • Milka

    27.11.2018 13:31
    Savi
    Nigde stvarno ne putuju, ni nema razloga :)
  • Sava

    27.11.2018 12:18
    Pare
    @Milka
    Gde putuju po jugu Srbije?
  • Milka

    26.11.2018 22:04
    Aniki
    KAPK je samo direktorkin doktorat proglasila za sumnjiv. Ali poznato je da dvostruka negacija čini afirmaciju, tako da pomaže ako je nešto plagirano, onda je sve ok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.