Primena odredbi o prinudnoj likvidaciji od sledeće godine

Agencija za privredne registre (APR) primenjivaće od sledeće godine odredbe o prinudnoj likvidaciji za privredna društva koja ne dostave Agenciji svoje finansijske izveštaje za poslednje dve poslovne godine.
Primena odredbi o prinudnoj likvidaciji od sledeće godine
Foto: Pixabay
Ova mera je, podsećaju za Tanjug, propisana novim Zakonom o privrednim društvima.
 
Postupak prinudne likvidacije APR će početi da se primenjuje kada se završi izrada softvera na osnovu koga će Agencija utvrđivati koja privredna društva ispunjavaju uslove za pokretanje postupka.
 
Nakon isteka rokova za podnošenje finansijskih izveštaja, ta društva će, po službenoj dužnosti, biti brisana iz registra privrednih subjekata, dodaju iz APR.
 
Kako navode, očekuju da ove zakonske novine doprinesu većem poštovanju pravila, budući da je, kažu, podnošenje finansijskih izveštaja o poslovanju jedna od zakonskih obaveza privrednih subjekata, dok objavljivanje tih izveštaja podiže transparentnost i povećava pravnu sigurnost.
  • Nadežda janićijević

    21.02.2019 10:54
    Prinudna likvidacija udruženja
    Ovo nije komentar već pitanje. Da li se i za udruženja upisana u Registar udruženja koji vodi APR pokreće i sprovodi postupak PRINUDNE LIKVIDACIJE pod istim uslovima, odnosno primenom odredbi Zakona o privrednim društvima koje se odnose na prinudnu likvidaciju privrednih društava, imajući u vidu da Zakon o udrženjima ne reguliše ovu materiju?
  • Preduzece doo

    02.02.2019 23:34
    APR-u
    APR je morao da posalje makar jednu opomenu,obavestenje,upozorenje...sa povratnicom kao dokaz da je direktor ili osnivac upoznat sa primenom prinudne likvidacije za neobjavljivanje finansijskih izvestaja na sajtu.
    Pogotovo iz razloga sto ne postoji mogucnost ispravke propusta koji je ucinio “knjigovodja”.
    Odgovor APR-a da direktor mora proveravati sajtove,elektronske prepiske i sl. nije korektan.
    Iz APR-a kazu tuzi knjigovodju za propust.
    To po meni nije u redu?
  • Re za "super Stevu"

    30.11.2018 07:23
    ipak je "kvaka"
    Pitanje je ne samo za APR stručnjake (nisam od njih) nego i za druge koji se "nešto" razumeju u tu materiju. Ponoviću, ali malo drugim jezikom pošto Vam nisu poznati pojmovi iz privrednog prava. Dakle: Za obaveze DOO prestalog nakon postupka prinudne likvidacije, u roku od tri godine od dana brisanja iz registra, odgovara vlasnik(ci) svojom LIČNOM IMOVINOM. Ako ne verujete, pitajte stručnjake iz APR-a. Mail na koji možete postaviti pitanje je: drustva@apr.gov.rs. Odgovor ćete dobiti brzo. Za dan-dva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bitkoin pao na 62.700 evra

Bitkoin je danas u 15.15 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens pao za jedan odsto na 62.700,27 evra.