Kanađani u Srbiji pronašli rezerve rude bora vredne čitavo bogatstvo, u posao uvode Britance

Kanadska kompanija "Erin ventures" iz Vankuvera, koja je u rejonu Piskanja, nedaleko od rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, pronašla rezerve rude bora, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa britanskom firmom "InvestKo", iz Londona.
Kanađani u Srbiji pronašli rezerve rude bora vredne čitavo bogatstvo, u posao uvode Britance
Foto: Pixabay
Kako se pretpostavlja, bruto vrednost rude veća je od dve milijarde dolara, po čemu bi se nalazište svrstalo na treće po veličini u svetu, pišu "Novosti".
 
U skladu sa odredbama ugovora, "InvestKo" treba da uloži nešto više od 20 miliona dolara za nastavak istraživanja kod Baljevca na Ibru. Nakon toga, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika, firma iz Velike Britanije, koja je specijalizovana za ovakvu vrstu investicija, bila bi većinski vlasnik u tom rudokopu.
 
Nakon sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu, Ministarstvo rudarstva produžilo je dozvolu za istraživanje "Erinu" do 2020. sa opcijom produženja te licence i u naredne dve godine. Inače, prema prvoj, preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije blizu 12 miliona tona bora.
 
Ova mala kanadska kompanija je ušla u program bušenja na ovom lokalitetu nakon što je britansko-australijski koglomerat "Rio Tinto", koji upošljava 200.000 radnika i ima rudnike na pet kontinenata, odustao od koncesije na tom području. Inače, upravo ova rudarska korporacija, uz tursku državnu kompaniju "Eti Maden", kontroliše čak 80 odsto svetske proizvodnje bora.
 
Najveći deo rezervi bora, čak 75 odsto, nalazi se upravo u Turskoj. Međutim, otkriće kanadskog "Erina", moglo bi da stavi Srbiju u red zemalja sa ogromnim rezervama ove rude. Čak se procenjuje da je ležište u Piskanji mnogo kvalitetnije od onih koja su do sada pronađena u svetu. Daljim istraživanjima treba da se pokaže i da li su rezerve bora na tom lokalitetu daleko veće od prvobitno pronađenih. 
 
Ruda bora se, najčešće, koristi za proizvodnju stakla, keramike, deterdženata i u poljoprivredi. Uz to, ovaj element sve više nalazi primenu i u razvoju novih nuklearnih procesa, dok se, zbog svoje tvrdoće i otpornosti, sve više koristi u vojnoj industriji - za proizvodnju oklopnih vozila i pancira. Primena produkata ove rude koristi se u razvoju nanotehnologije i automobilskoj industriji.
 
Inače, ovo rudno bogatstvo nije jedino koje je Srbija prepustila strancima. Kako je naša država ogromno bogatstvo za male pare prodala kineskoj kompaniji čitajte u našem tekstu OVDE.
  • BoeserWolf

    06.12.2018 08:13
    @N. Stefanovic
    Takvi kao ti bi prvi trebali na goli otok.
    Kukate na ove sa vlasti, a sve je to zaostavstina tvog dragog Tita i njegovih "intelektualaca"... da je srece da sklonimo konacno i njihove potomke sa vlasti, svanulo bi nam.
    Trpati politicke neistomisljenike u zatvor, stavljati ljude na pozicije kako im se ćefne, ne drzati izbore vise od 50 godina, ili ti nikad, hvala lepo.
    Dovoljno je pogledati dnevnik iz vremena tita i uporediti ga sa danasnjim, nikakve razlike nema... mnogo bajki i hvalospeva, a malo realnosti. Pa i Duska Radovica su sklonili (Ivan Stambolic "neprezaljeni") zato sto ih je bolela istina i kritika.
    Zbog toga sam i otisao odatle, a zbog takvih kao ti ce odlaziti i naredne generacije, dok god se nastavi lozenje na tita i diktatorkse idelogoije.
  • Lanmi

    05.12.2018 12:01
    Voleo bih znati
    Da li će nam ekonomija procvetati posle ovih investicija. Ili će to biti opet varijanta Ošlo.
    Sve se živo prodaje. Kome i od koga!? Bolji standard života-hoće li ga IKAD biti?
  • Jasmina

    05.12.2018 09:38
    @Loj
    Pa objavljuju ovakve vesti, da se iznova uverimo u to, kakva bagra i idioti vode ovu državu. Srbija ima ogromna prirodna bogatstva i umesto da sama zaradjuje od toga i bude bogata zemlja, ona sve to iznajmi ili još gore, proda strancima za siću. A budžet puni visokim porezima i uštedama na penzijama i platama u zdravstvu i prosveti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.