Pet puta više deviznih od dinarskih štediša

Prosečan devizni srpski štediša na računu u banci čuva evre, većim delom neoročene, u iznosu od oko 2.000 evra.
 Pet puta više deviznih od dinarskih štediša
Foto: Pixabay
Oni pak, koji su procenili da im je domaća valuta isplativija, na svojim računima imaju u proseku po 46.000 dinara, oročenih do godinu dana.
 
Ovako, prema podacima Narodne banke Srbije, izgleda približna slika prosečnih štediša u Srbiji, koji na 6,08 miliona računa u ovdašnjim bankama drže ukupno 58 milijardi dinara i 9,86 milijardi evra.
 
"Stanovništvo i dalje pretežno štedi u stranoj valuti, ali je u poslednjih nekoliko godina zabeležen stalni rast dinarske štednje", rečeno je za "Novosti" u Narodnoj banci Srbije.
 
Prema poslednjim podacima, od ukupne štednje, pet odsto se odnosi na dinarsku štednju, a 95 odsto na štednju u devizama.
 
Od ukupne devizne štednje građana položene kod banaka u Srbiji, najveći deo od 90,7 odsto se odnosi na štednju u evrima, čak 8,9 milijardi evra.
 
Učešće štednje u dolarima iznosi 4,7 odsto a u švajcarskim francima 3,5 odsto, dok se ostatak od 1,1 procenta odnosi na ostale strane valute, kažu u NBS.
 
Relativno dinamičan rast dinarske štednje beleži se i u 2018. godini, pa je tako prema poslednjim podacima dinarska štednja od početka godine povećana za 16 odsto, a devizna za pet odsto.
 
"Rast štednje ukazuje na poverenje građana u domaći finansijski sistem i njegovu stabilnost, a brži tempo rasta dinarske u odnosu na deviznu govori o sve većem poverenju građana u monetarnu politiku NBS, kao i o povećanom kredibilitetu domaće valute, tokom poslednjih šest godina", ističu u NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija