Tek svaka peta čašica alkohola legalna

Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje.
Ovaj alarmantan podatak izneo je Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u PKS.
 
"Naša odgovornost je u ovom segmentu veoma velika, zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača. Pripremili smo plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola. Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila i industriji kafe, i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije", ukazuje Ilić.
 
Prema njegovim rečima, država treba da pomogne dodatnim angažovanjem inspektora.
 
Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS, kaže da je za rešavanje ovog problema potrebno da se zajednički radi, ali i da se ukaže na konkretne probleme. "Sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom. Hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama", navodi on.
  • Novosadjan

    18.12.2018 13:49
    Jos jedan dokaz da drzavu boli uvo i za alkoholicare i za narkomane bitan je porez
  • Djordje

    18.12.2018 08:37
    Samo jedan primer drzavnog javasluka: Vocar sam sa registrovanim PG i po prirodi stvari jedan deo voca mi odlazi u proizvodnju rakije po tradicionalnim metodama. Skupo sam platio uzorkovanje i analizu rakije jer se secam onih "zozovaca" i nisam zeleo da rizikujem ni jednog trenutka bez obzira sto znam da je samo voce iskorisceno bez bilo kakvih dodataka i primesa. Zatim sam kontaktirao Ministarstvo Poljoprivrede i Ministarstvo Finansija da ispitam na koji nacin za proizvedenu kolicinu mogu da platim akcizne markice (porez drzavi) kako bih stavio proizvedenu rakiju legalno u promet. Odgovor drzave: Nikako, morate da imate destileriju.
    Da ja imam mogucnosti za destileriju oni bi vijali mene za mito a ne ja njih da platim porez!
    Drzava izgubila lovu od poreza ja lagerovao rakiju i cekam neka bolja vremena u krajnjoj instanci svi na gubitku.
  • Mile

    18.12.2018 07:50
    Delta red label,...Johhny W.......Vi kao ne znate ko na granici sa Milspedom(Bivsim carinikom)mulja na slepere???????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.