Evropa zabrinuta zbog sve više hemikalija u dečijim igračkama

Od jedanaest kontrolisanih dečijih igračaka "slajm" na tržištu Velike Britanije, čak šest nije zadovoljilo evropske standarde bezbednosti, jer su u njima detektovane visoke koncentracije opasnih hemikalija, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja potrošačkih organizacija.
Evropa zabrinuta zbog sve više hemikalija u dečijim igračkama
Foto: Pixabay
Kako je preneo Gardijan, problem je i to što su testirani proizvodi kupljeni u radnjama velikih britanskih trgovaca igračkama, ali i preko najpoznatijih onlajn platformi poput Amazona. Do sada su igračke problematičnog kvaliteta uglavnom prodavane preko interneta, ali najnoviji podaci pokazuju da bi kontrole trebalo pojačati i u velikih trgovinama igračaka.
 
Reč je, inače, o proizvodima koji sadrže opasne hemikalije i visoko su rizične za zdravlje dece. To su trenutno i na našem tržištu vrlo popularne igračke među školskom decom, koja ih često naručuju onlajn, po vrlo niskim cenama, a problem je u tome što ne prolaze nikakve kontrole.
 
Kada je reč o "slajmu" ili "ljigavcu", ova igračka, inače, nastaje upotrebom opasnih hemikalija, a proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nebezbednu količinu boraksa – hemikalije koja u prekomernim dozama izaziva proliv, povraćanje i grčeve, ali i opekotine.
 
I u poslednjem nezavisnom istraživanju u Evropskoj uniji koje je obavljeno sredinom ove godine, od 11 testiranih različitih verzija "slajma" koji su trenutno u prodaji u čak osam je pronađen previsok nivo boraksa, odnosno više od 300 mikrograma po kilogramu, koliko iznosi dozvoljena granica u EU. Budući da su na Rapeksu, pokazuje statistika, u prošloj godini na prvom mestu bili rizici od povreda, a odmah zatim hemijske opasnosti i da je broj upozorenja na nebezbedne proizvode za decu na prvom mestu, oglasili su se i evropski zvaničnici.
 
Kako je Politika već pisala ovim povodom, reagovala je Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova, i rekla da evropska potrošačka pravila garantuju da se u EU prodaju samo sigurni proizvodi.
 
"Ukoliko to nije slučaj, Sistem za brzo upozoravanje na nebezbedne proizvode Rapeks podržava vlasti pojedinačnih zemalja da brzo reaguju i uklanjaju sve proizvode koji bi mogli dovesti do fatalnih posledica. Potrošači sve više kupuju proizvode onlajn direktno iz trećih zemalja i važno je da se i tu osiguramo kako bismo sprečili da takvi artikli stižu do kupaca ukoliko ne zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta", izjavila je Jurova.
 
Inače, na početku ove godine Evropska komisija je izdala preporuku koja sadrži mere kako da se ovaj problem reši i u lancima prodaje preko onlajn platformi i kako države članice da sprečavaju ilegalnu prodaju svih proizvoda, a posebno onih namenjenih deci. Na listi opasnih proizvoda koje objavljuje Rapeks, prošle godine su na prvom mestu bile igračke, a potom motorna vozila (sa 20 odsto prijava na Rapeksu), onda i odeća, tekstil i modni proizvodi sa 12 procenata.
  • Cubi

    18.12.2018 00:16
    Ako u u zemljama zapadne Evrope ima nebezbednih igracaka sta je tek u Srbiji?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.