Od koncesije za aerodrom građanima 1.455 dinara po akciji

Građani koji nisu prodali besplatno stečene akcije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu da očekuju dividendu u iznosu od oko 1.455 dinara po akciji.
Od koncesije za aerodrom građanima 1.455 dinara po akciji
Foto: 021.rs
Francuska kompanija "Vansi" preuzela je prošlog petka, plativši jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, upravljanje beogradskim aerodromom. Novac će, srazmerno učešću u vlasništvu, biti podeljen svim akcionarima: državi 417 miliona evra, a malim akcionarima preostalih 84 miliona.
 
Broker Nenad Gujaničić objašnjava da je bruto vrednost po akciji 1.712 dinara, ali će građanima ovaj iznos biti umanjen za porez na dividende od 15 odsto.
 
Aerodrom posluje sa profitom i ovu godinu će završiti sa ostvarenom dobiti od oko 3,4 milijarde dinara. Gujaničić napominje da se može očekivati da će iz ovogodišnje dobiti građanima biti isplaćena redovna dividenda koja bi trebalo da iznosi 50–60 dinara.
 
– Još nije objavljeno kada bi ova raspodela trebalo da bude realizovana, dok bi skupština trebalo da bude održana najkasnije do 30. juna sledeće godine. Ipak, s obzirom na to da je reč o vanredno visokom iznosu koji treba da se raspodeli, moguće je da će biti zakazana vanredna skupština kompanije kako bi se novac od koncesije podelio ranije – kaže Gujaničić za Politiku.
 
Koncesionar se obavezao na godišnje plaćanje koncesione naknade za vreme trajanja koncesije. Minimalna koncesiona naknada po godini kreće se od 4,4 miliona evra do 15,1 milion evra. Taj novac takođe će biti raspodeljen budžetu Srbije i manjinskim akcionarima. Tako bi u slučaju minimalne naknade od 4,4 miliona evra, građanima pripalo oko 15 dinara po akciji.
 
Na šta se još obavezao "Vansi" nije poznato, jer ugovor o davanju aerodroma na koncesiono upravljanje nije objavljen, iako je najavljeno da će to biti učinjeno.
  • Akcija

    29.12.2018 17:13
    Kada će biti taj iznos(ako bude?) na mom računu? Možda je plan da legne do decembra 2019!
  • Ne možeš

    29.12.2018 12:14
    A u međuvremenu.... država je poreze uvećala za 1455 dinara na godišnjem nivou,
    po stanovniku.
    Sve u strahu, da slučajno ne počnemo živeti kao ostali svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija