Novčanica od 500 evra odlazi u istoriju

Sedamnaest od devetnaest centralnih banaka u evrozoni od 27. januara 2019. više neće izdavati novčanicu u apoenu od 500 evra, saopštila je Evropska centralna banka.
Novčanica od 500 evra odlazi u istoriju
Foto: Pixabay
Da bi se osigurala nesmetana tranzicija i iz logističkih razloga, Centralna banka Nemačke (Bundesbanka) i Centralna banka Austrije nastaviće da do 26. aprila 2019. godine izdaju tu novčanicu, navodi se na zvaničnom sajtu ECB-a.
 
Postojeće novčanice u apoenu od 500 evra nastaviće da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da će građani i dalje moći da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju. Banke, menjačnice i druge komercijalne stranke će, kako je saopšteno iz ECB, moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 evra.
 
Kao i sve denominacije novčanica evra, novčanica od 500 evra uvek će zadržati svoju vrednost i moći će da se, u svakom trenutku, zameni u bilo kojoj centralnoj banci u evrozoni.
  • Garaca

    05.01.2019 17:05
    A šta ću ja?
    "Imam ih pun dušek" . Ha ha ha.
  • Dejan

    04.01.2019 08:30
    nuovci
    Ova novcanica je u samom pocetku izazvala negodovanje, prvo zbog dimenzije, tacno je stajala u buntu u akt torbe i tako se mogla preneti u velikim kolicinama bez kontrole !
  • /

    04.01.2019 07:29
    @nsnn
    Al' si lupio/la za novčanicu od 200$, taj apoen nikada nije postojao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.