Traže ukidanje uredbe o maksimalnoj ceni hleba "Sava"

Poslovno udruženje "Žitounija" uputilo je zahtev za ukidanje Uredbe o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna "T-500".
Traže ukidanje uredbe o maksimalnoj ceni hleba "Sava"
Foto: Printscreen
U dopisu upućenom ministru trgovine Rasimu Ljajiću, mlinari i pekari članovi ovog udruženja predlažu da se, nakon što istekne 31. januara, ova uredba više ne produžava.
 
Podsećaju da je Vlada Srbije maksimalnu cenu takvog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda građana, propisala još 2010. godine i da se ona od tada produžava svakih šest meseci. Navode da je u vreme donošenja uredbe zaista pretila opasnost da cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.
 
"U poslednje dve godine, cena hleba je međutim niža od maksimalno propisane. Zbog toga je ova uredba, koja je suprotna načelu slobodne tržišne utakmice i formiranja cena, izgubila svoj osnovni smisao", navode u "Žitouniji".
 
Tvrde da "deo pekara iz zanatske proizvodnje, koja proizvodi oko 70 odsto ukupne količine hleba, ni do sada nije u celosti poštovao ovu uredbu, recimo obavezu da 30 odsto ukupne proizvodnje bude hleb "Sava" ili obavezu proizvodnje vekni od 500 grama". 
 
Zbog toga smatraju da više ne postoji racionalni ekonomski osnov da se uredba o hlebu donosi i za naredni period.
  • DjakoN

    22.01.2019 21:06
    Tuga....
    Podici cenu hleba na 100 rsd!!! Porastao minimalac na 155rsd na sat!!! Ima se!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija