Prestalo štampanje apoena od 500 evra

Sedamnaest od 19 centralnih banaka u evrozoni prestalo je da štampa novčanicu u apoenu od 500 evra.
Prestalo štampanje apoena od 500 evra
Foto: Pixabay
Samo će centralne banke Austrije i Nemačke nastaviti sa izdavanjem ovih banknota do 26. aprila, kada će u potpunosti prestati njihovo štampanje, saopštila je Evropska centralna banka. Postojeće novčanice u apoenu od 500 evra nastaviće da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da će građani i dalje moći da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju, navodi se na zvaničnom sajtu ECB-a.
 
Banke, menjačnice i druge komercijalne stranke će, kako je saopšteno iz ECB, moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 evra.
 
Odluka ECB-a da "stavi tačku" na izdavanje te novčanice dovešće, međutim, do smanjenja njenih količina u opticaju, jer će je komercijalne banke postepeno vraćati u centralne banke svojih zemalja, gde će biti zamenjena novčanicama u manjim apoenima.
  • Sima

    29.01.2019 08:34
    Ni za 'leba...
    E sada sam u teškom bedaku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija