Srbijom će pored ruskog teći i gas iz Azerbejdžana ili Rumunije

Odlukom Evropske energetske zajednice da osim ruskog, Turskim tokom treba da protiče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dve opcije - gas iz Azerbejdžana koji treba da poteče do 2020. i rumunski gas, piše "Politika".
Srbijom će pored ruskog teći i gas iz Azerbejdžana ili Rumunije
Foto: Pixabay
List navodi da se gradi i novi terminal za tečni gas u Grčkoj koji će moći da obezbedi ovaj energent i za Srbiju.
 
Sva ta potencijalna konkurencija mora, po mišljenju sekretarijata, da koristi i srpskim potrošačima, kaže za "Politiku" direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač, odgovarajući na pitanje šta je alternativa ruskom gasu u našoj zemlji.
 
Na pitanje ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi Gastrans koja svojim novcem gradi gasovod ne dozvoli da bude vlasnik i cevi i sirovine, Kopač kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.
 
On na primedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre od, primera radi, Nemačke koja je gasovod Severni tok 1 izgradila, a da ovim gasovodom protiče čak 90 odsto ruskog gasa, kaže da se Sekretarijat energetske zajednice uvek rukovodi istim principima evropskog prava.
 
"Naš primarni interes je korist potrošača u našim zemljama članicama, pa i u Srbiji. Konkurencija uvek koristi potrošačima. Ruski gas je skuplji svuda gde nema konkurencije i to važi i za Srbiju bez obzira na dobre političke odnose između dve zemlje", kaže Kopač.
  • dario

    07.02.2019 21:34
    Aha.. Tecni gas iz USA, 30 odsto skuplji, koji nece ni Nemci ni ostali Evropljani.. Mi imamo para da skuplje placamo..
  • AntiIdiot

    07.02.2019 12:04
    @AntiPutin
    U pravu ste, u Srbiji trenutno trošimo isključivo gas sa Marsa.
  • AntiPutin

    07.02.2019 11:57
    Srbijom nikada nece poteci niti gas iz Rusije niti onaj iz Azerbejdzana ili Rumunuje .
    Jedino sto tece je vojvodjanska nafta i to direktno u ruske nezajazljive dzepove .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.