Referentna kamata zadržana na 3 odsto

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 3,0 procenta, odlučio je Izvršni odbor NBS.
Referentna kamata zadržana na 3 odsto
Foto: Screenshot
Izvršni odbor je prilikom donošenja takve odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.
 
Inflacija je, kako se navodi u saopštenju, pet godina zaredom niska i stabilna - u decembru je iznosila 2,0 odsto međugodišnje, što je njena prosečna vrednost i na nivou 2018. godine.
 
Bazna inflacija, koja se u 2018. kretala na nivou od oko 1,0 odsto, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su nešto ispod centralne vrednosti cilja od 3,0 procenta, potvrđuju da su inflatorni pritisci i dalje niski. Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata.
 
Ocenjeno je da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju. Izgledi za globalni privredni rast su nepovoljniji, a vodeće centralne banke, Sistem federalnih rezervi SAD i Evropska centralna banka, nedavno su signalizirale mogućnost da normalizacija njihovih monetarnih politika bude sporija od očekivane.
 
Iz centralne banke ukazuju da je, međutim, neizvesno u kojoj meri će normalizacija biti sporija i različita od očekivanja tržišta, što bi moglo da utiče na nestabilnost globalnih tokova kapitala.
 
"Takođe, moguća eskalacija tenzija u međunarodnoj trgovini mogla bi dodatno da poveća nestabilnost na međunarodnom finansijskom tržištu, a time i neizvesnost u vezi s kretanjem kapitala. Pored toga, iako je cena nafte na svetskom tržištu krajem prethodne godine smanjena, faktori i na strani ponude i na strani tražnje čine neizvesnim njeno kretanje i u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.
 
Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.